A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Enyhén emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma ezerrel, 217 ezerre nőtt az augusztus 31-én zárult héten. Elemzők 215 ezres értéket vártak.

Egy évvel ezelőtt hasonló szinten állt, 210 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma

Már a 235. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1500-zal, 216 ezer 250-re nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Tavaly ilyenkor 213 ezer 500-ra rúgott az értéke.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma viszont 39 ezerrel, 1 millió 662 ezerre süllyedt az augusztus 24-ével végződött héten. Már a 125. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 6250-nel, 1 millió 691 ezer 750-re esett. Ez a szám a 122. hete áll kétmillió alatt. Tavaly ilyenkor 1 millió 722 ezer 500-on állt a mozgóátlag.

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, a munkaerőpiaci helyzet stabil, nem hatott rá különösebben a feldolgozóipar növekedésének lassulása és a recessziós aggodalmak sem. Egyelőre nem volt érdemi hatása az Egyesült Államok és a Kína közötti elkeseredett kereskedelmi háborúnak sem, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések