Hirdessen itt

Egyre többen váltanak ki fegyverviselési engedélyt Németországban

Egyre többen váltanak ki engedélyt gáz-, és riasztófegyver viseléséhez Németországban, az engedélyek száma az utóbbi öt évben bőven megduplázódott és meghaladta a 600 ezret a Rheinische Post című lap keddi összeállítása szerint.

A tartományi belügyminisztériumoktól kapott adatok szerint országszerte mintegy 640 ezren rendelkeznek gáz-, és riasztófegyver viseléséhez szükséges engedéllyel (Kleiner Waffenschein, KWS), ami csaknem a két és félszerese a 2014-ben regisztrált 260 ezernek.

A rendvédelmi szervek legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a Rendőrszakszervezet (GdP) vezetője szerint a drámai mértékű emelkedés a biztonsághiány terjedő érzésének tulajdonítható. Legkésőbb a Kölnben 2015 szilveszterén történtek óta "egyre többen érzik úgy, hogy nincsenek biztonságban" - mondta Oliver Malchow.

A GdP elnöke kiemelte, hogy a gáz-, vagy riasztófegyverek "csalóka biztonságot" nyújtanak, és az engedélyek számának emelkedése "problematikus" fejlemény, amely jelzi, hogy dolgozni kell a lakossági biztonságérzet növeléséért. Az első fontos lépés a rendőri jelenlét erősítése a közterületeken - mondta a szakszervezeti vezető.

Kölnben és több más nagyvárosban 2015 szilveszterén tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők többnyire észak-afrikai férfiak voltak, csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények. Azóta a hatóságok nagyszabású óvintézkedéseket tesznek az ilyen esetek megelőzésére.

Gázfegyvert vagy riasztófegyvert szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül  engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, iskolai ámokfutások hatására. A KWS-t csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes igénylők kaphatják meg.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések