A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Drámai vallomás: rákkal küzd a magyar világbajnok

A kilencszeres kenuvilágbajnok Wichmann Tamás drámai vallomása: „Most a rákkal kell megküzdenem”.
A 71 éves egykori profi sportoló a Borsnak mesélt arról, hogy két évvel ezelőtt egy egyszerű gyomortáji fájdalmából kiderítették, hogy rákos lett. Ráadásul a halálos betegség akkor már nagyon elterjedt a szervezetében.

„Két évvel ez előtt, ’17 nyarán kezdett fájdogálni a gyomrom, de nem nagyon törődtem vele, majd elmúlik. Aztán csak nem akart” – kezdte Wichmann Tamás, majd folytatta: „A Tömő utcai klinikán, ahová bekerültem, a rákkutató orvoscsoporttal konzultálva közösen vettük fel a harcot az istenverte kórral”.

A kanuvilágbajnok azonban végig tartotta magát, amiben elmondása szerint Barnabás fia is hatalmas segítséget jelentett a számára, mivel közel tízéves rákkutatói tapasztalata volt már akkor is. De a többi orvosra és nővérre is hálával gondol vissza, amiért angyali türelemmel fordultak felé.

„Mindent elkövettek, mindenben segítették a terápiám sikerét, bár az egyre szaporodó rák jelentős előnyhöz jutott. És nem érte be a vastagbéllel, ráment a májra, tüdőre. Ezeket 2017 őszére diagnosztizálták” – mondta Wichmann Tamás, aki azt is elárulta, hogy 2018 tavaszától kezdődően máig kapja a kemoterápiás kezeléseket.

„Kis szerencsém, hogy nem a legnehezebb fajtát osztotta rám a sors, hanem a gyengébb változatot. Azért van gond: a szívizomzatom szép kis terhelést kapott a versenyzésem időszaka alatt, annak elhasználtam úgy a 40 százalékát, de azért igyekszem tartani magam” – mesélt arról a sportoló, mennyire nehéz számára a betegséggel folytatott küzdelem.

Jóllehet még mindig aktív, de már sokkal visszafogottabban éli a mindennapjait. A vendéglátással is felhagyott, és rengeteg pihenéssel és a szeretteivel töltött idővel készül fel a következő vizsgálatára.

„Mindent egybevetve, mostanság már jóval visszafogottabban élek. Sokat pihenek, unokázom. Tavaly felhagytam a vendéglátózással, nyugodtabb életre rendezkedtem be. Csak azt tudom tanácsolni mindenkinek, főleg a korosztályomnak, hogy vegye komolyan a rendszeres szűrővizsgálatokat, amíg nem késő. Októberre kaptam időpontot egy újabb CT-vizsgálatra, majd ott kiderül, milyen állapotban vagyok. Szerintem tűrhetőbben” – fejezte be a rá jellemző stílusban Tamás, optimistán nézve a jövőbe.  

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések