A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Cseh miniszterelnök: realista módon kell kezelni a karbonsemlegességet

Realista módon kell kezelni a klímaváltozási jelenségeket, nem szabad megengedni, hogy a témából vallási fanatizmus legyen - jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő kedden Prágában.
"Látni kell a problémát, de nem szabad eltúlozni, például arról beszélni, hogy a klímaváltozási jelenségek miatt nem lesznek gyermekeink, vagy vegetariánusokká válunk" - vélekedett a miniszterelnök a cseh képviselőházban megtartott szakmai konferencián. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a lehetséges klímaváltozásra minél jobban fel kell készülni.

Andrej Babis szerint Csehország elfogadja azt a célt, hogy 2050-re megteremtődjön a karbonsemlegesség, de szükségesnek tartja, hogy a gazdasági változások hatékonyak és igazságosak legyenek, s a teher igazságosan oszoljon meg az egyes országok között.

Tekintettel Csehország ipari fejlettségére, Prága számára az Európai Bizottság által kitűzött cél elérése komoly változásokat eredményezne a gazdaságban. Prága alapvető követelménynek tartja, hogy az Európai Bizottság az atomenergiát is tiszta energiaforrásnak fogadja el - mondta.

Csehországnak megalapozott aggodalmai vannak, hogy a változásoknak súlyos negatív hatása lehet a cseh ipar versenyképességére. Prága ezért elengedhetetlennek tartja, hogy a karbonsemlegességhez az Egyesült Államok, Kína, de például Törökország is csatlakozzanak.

"Ha Kína és az USA nem csatlakoznak, a globális karbonsemlegesség elérése irreális" - vélte a cseh kormányfő, aki a témáról New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésén is beszélni fog.

"Alapvető követelmény tehát, hogy a karbonsemlegességhez vezető út a következmények viselésében és a lakosság terheinek kompenzálásában igazságos legyen" - szögezte le a cseh kormányfő.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések