A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Caputová Ausztriában: a két ország kapcsolatai csökenthetik az európai megosztottságot

Az Ausztria és Szlovákia közötti regionális kapcsolatok csökkenthetik az Európa keleti és nyugati része között kialakulóban lévő megosztottságot - hangsúlyozta a szlovák államfő pénteken Bécsben, ahol Alexander Van der Bellen osztrák államfővel és Brigitte Bierlein ügyvezető kancellárral is találkozott.
Van der Bellen a Hofburgban lévő elnöki hivatalban fogadta Zuzana Caputovát, akinek tevékenységéről elismerően nyilatkozott.

"Caputová hivatalba lépése óta jelentős hangsúlyt fektetett a jogállamiságra, egyértelműen elkötelezett Európa mellett és fellép a klímaváltozás ellen" - mondta.

Az elnök kiválónak nevezte Ausztria és Szlovákia kapcsolatát, hangsúlyozta, hogy Ausztria a második legnagyobb befektető Szlovákiában, ahol mintegy kétezer osztrák cég, 40 ezer embert foglalkoztat.

Emellett szlovákok is nagy számban dolgoznak Ausztriában, köztük több ezer ápolónő és beteggondozó - tette hozzá Van der Bellen.

Egyetértett szlovák kollégájával abban, hogy a két országot nemcsak közös történelmi szálak fűzik egymáshoz, hanem számos közös projekt.

Caputová hitet tett az erős Európai Unió mellett, és a populizmussal szembeni küzdelem fontosságát hangsúlyozta. Szerinte az Ausztria és Szlovákia közötti regionális kapcsolatok lehetővé teszik, hogy részben enyhítsék az Európa keleti és nyugati része között kialakulóban lévő megosztottságot.

A szlovák elnök a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóján köszönetet mondott Ausztriának, amiért "segítő kezet nyújtott a szlovákoknak".

"Köszönjünk önöknek, hogy megnyitották honfitársaink előtt a határokat, ami elősegítette a vasfüggöny leomlását, és azt, hogy Európa felénk eső részébe is visszatérjen a szabadság és a demokrácia" - mondta.

Brigitte Bierlein ügyvezető osztrák kancellár is fogadta a szlovák államfőt. Találkozójukon elsősorban Európa- és klímapolitikai kérdésekről esett szó.

A 46 éves jogászt és környezetvédelmi aktivistát, Zuzana Caputovát márciusban választották meg Szlovákia államfőjévé, ő az első nő és az eddigi legfiatalabb politikus ezen a poszton.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések