Hirdessen itt

Berettyóújfalu környéke: Nagy mennyiségű eső miatt villámárvíz és belvíz

Gyakorlatoztak az önkéntes mentőcsoportok.
A vízkár-elhárítási feladatok ellátása, az azonnal beavatkozó hivatásos erők megerősítése és műszaki-technikai támogatása, a vezetés feltételeinek biztosítása, a mentőerők és a lakosság segítése volt a célja a Sárrét, illetve a Herpály Járási Önkéntes Mentőcsoport összevont megújító nemzeti minősítő gyakorlatának, amelyet pénteken tartottak Bakonszegen. 

Az eseményen ott voltak a romániai katasztrófavédelmis szakemberek is. A mentőcsoportok a püspökladányi és a berettyóújfalui járásból érkeztek. Ők főleg a megyében történő káreseményeknél nyújtanak segítséget.

Homokzsákok és mobilgát

A feltételezés szerint a hirtelen lehullott 80-90 milliméter csapadék következtében a Berettyón jelentős árhullám vonul le, amelyet a berettyószéplaki víztározó sem tudta mérsékelni. Az előrejelzések szerint folyón az eddigi legnagyobb vízszintet 60-70 centiméterrel meghaladó árhullám levonulása várható. 

A töltés magasság- és keresztmetszet hiányos, magasítást mobilgáttal és homokzsákokkal végezték el a gyakorlaton résztvevő csoportok tagjai. Az esőzések és a magas vízszint miatt a településen belvízveszély léphet fel. A belterületi védekezést – homokzsákolással, szivattyúzással – is meg kellett kezdeni.

A gyakorlaton felderítették a kárterületeket, ellátták és elszállították a sérülteket, közreműködtek a vizek kártételei elleni védekezésben, a rendkívüli időjárásból adódó feladatok ellátásában.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések