A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az uniós alapok lehetséges befagyasztásáról szóló polgári kezdeményezést regisztrált az Európai Bizottság

Nyilvántartásba vett három uniós polgári kezdeményezést szerdán az Európai Bizottság.

Az első szervezői azt javasolják, hogy az Európai Bizottság az újonnan csatlakozó országok esetében a belépést követő tíz évben automatikusan befagyaszthassa a nekik járó kohéziós és strukturális alapok folyósítását, ha és amíg az ország igazságszolgáltatási rendszere vizsgálat alatt áll.

A második egy ambiciózusabb klímapolitika elfogadását célozza. A szóban forgó kezdeményezés szervezői arra szólítják fel az Európai Uniót, hogy erősítse meg az éghajlatváltozási vészhelyzet elleni intézkedéseket, szem előtt tartva az 1,5 Celsius-fokos felmelegedési határértéket. Ehhez ambiciózusabb klímapolitikai célokat és több pénzügyi támogatást szeretnének.

Mint írták, az EU-nak 2030-ig 80 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy 2035-ig elérje a nulla nettó kibocsátást, de például a partnerországokban is elő kellene mozdítania bizonyos intézkedéseket a szabadkereskedelmi szerződések révén.

A második regisztrált polgári kezdeményezés beterjesztői 2035-ig fokozatosan kivonnák a piacról a szintetikus kártevőirtókat a biológiai sokféleség helyreállítása, a méhek megmentése érdekében. Kiemelték, hogy az átállásban támogatni kellene a mezőgazdasági termelőket, illetve hogy előtérbe kellene helyezni a kisméretű, diverzifikált és fenntartható gazdálkodást.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló szerdai határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, ebben a tartalmat nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések