A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az idei első hét hónapban 7,1 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene

Az idei első hét hónapban 7,1 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához mérten - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.

A növekedés a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint is 7,1 százalék volt.

A nyers adatok szerinti növekedés elsősorban a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyeknek az eladása 9,7 százalékkal gyorsult, az üzemanyag kiskereskedelmi értékesítése 6,2 százalékkal nőtt, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 4,9 százalékkal bővült.

Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 8,3 százalékkal bővült a tavalyi év hetedik hónapjához képest, júniushoz viszonyítva is 8,7 százalékos növekedést jegyeztek.

Tavaly 5,4 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal emelkedett. A lassulás ellenére elemzők arra számítanak, hogy az idén is a román gazdasági növekedés fő hajtóereje lesz. A fogyasztást az elmúlt években az adócsökkentések és a béremelések serkentették.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések