A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az ellenzék szerint politikai nyomást kell gyakorolni a műsorkészítésre a közmédiában

Politikai nyomást kell gyakorolni a műsorszerkesztésre – erről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő beszélt a közmédia épületénél. Az ellenzéki képviselők hétfő reggel újra az MTVA-hoz vonultak. A DK, a Párbeszéd, az MSZP és Liberálisok képviselője is arról beszélt, hogy szerintük hogyan kellene szerkeszteni a műsorokat. A közmédia vezérigazgatója azt mondta: az MTVA nem enged a politikai nyomásnak és betartja a törvényeket – közölte az M1 Híradója.
Politikai nyomást kell gyakorolni a közmédia műsorszerkesztésre – Hadházy Ákos független országgyűlési politikus szerint ezért jöttek az MTVA-hoz hétfőn.

A Párbeszéd politikusa, Kocsis-Cake Olivio arról beszélt, hogy szerinte mi lenne a dolga a közmédiának. „Az MTVA munkatársainak az lenne a dolguk, hogy ha mondjuk, van két politikus között vita, mondjuk köztem és egy fideszes politikus között, akkor azt közvetítse” – fogalmazott.

A DK-s Varjú László pedig azt követelte, hogy a közmédia élő adásban szervezzen politikai vitát. „Teremtsenek lehetőséget valódi vitára! Ez pedig abban jelenik meg, hogy szervezzék meg a Tarlós–Karácsony-vitát” – mondta.

Később a képviselők bejöttek a közmédia épületébe, ahol az MTVA vezérigazgatója fogadta őket. Itt is arról beszéltek, hogy szerintük hogyan kellene szerkeszteni a műsorokat. A DK-s Gréczy Zsolt

egyenesen azt követelte, hogy mi hangozzon el élő adásban.

„Azt kérjük – mi a Demokratikus Koalíció képviselői –, hogy ezt a kiáltványt olvassák be élő adásban! Ez a követelésünk. Nemcsak kérünk, követelünk is. A másik pedig, hogy azért sem érdemes törvényre hivatkozni ebben az ügyben, hogy maguk miért nem hívnak ide ellenzéki politikusokat, mert előbb-utóbb minden rendszer véget ér” – fogalmazott.

Kocsis-Cake Olivio szerint ez nem befolyásolás, hanem kiegyensúlyozott tájékoztatás.

Papp Dániel vezérigazgató azt mondta:

az MTVA betartja a törvényeket és kiegyensúlyozottan tájékoztatja az embereket.

„Mi egy pártoktól független közszolgálati intézmény vagyunk. Tehát az elképzelhetetlen, hogy egyik-másik párt minket irányítani próbálna” – fogalmazott.

Az ellenzéki képviselők ezután kimentek az MTVA épülete elé. Ahogy mondták: a közmédiában nem lesz vita a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek között. És – szerintük – marad a kiegyensúlyozatlan tájékoztatás.


A sajtótájékoztatót végül egy spontán akció zavarta meg: egy bohócruhás férfi ugyanis az ellenzéki képviselők decemberi közmédiás akcióját – vagy ahogy ő mondta – cirkuszolását utánozta.

Később az MTVA közleményt adott ki az MTI-n keresztül. Papp Dániel a csaknem egyórás megbeszélésen minden, az MTVA feladatkörébe tartozó kérdést megválaszolt, megadva ezáltal a képviselők munkájához szükséges felvilágosítást – olvasható a közleményben.

Az ellenzéki képviselők nagyrészt a műsorok tartalmára vonatkozó kérdéseket tettek fel, amelyekre válaszul a vezérigazgató sokadik alkalommal felhívta a képviselők figyelmét, hogy tartalmi kérdésekben a Duna Médiaszolgáltató Zrt. (DMSZ) illetékes választ adni – írták.

„Az ellenzéki képviselők kiegyensúlyozottságra vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban a közmédia hangsúlyozza, hogy a tartalmi kérdésekben felelős DMSZ Zrt. ellenőrző szerve ráadásul az a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma, amelynek három kormánypárti és három ellenzéki delegáltja van” – közölték.

Az MTVA reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy „a hétfői találkozóval ez a tavaly év vége óta tartó politikai cirkusz végre lezárulhat” – áll a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések