Hirdessen itt

A vártnál erősebben nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban az Egyesült Államokban

A vártnál nagyobb mértékben és már a hatodik egymást követő hónapban bővült a kiskereskedelem és vendéglátás forgalma augusztusban az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a stabilan emelkedő fogyasztói kiadások valószínűleg továbbra is támogatják a gazdaság mérsékelt ütemű növekedését.
Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke augusztusban 526,1 milliárd dollárt tett ki, ami 0,4 százalékos emelkedés az előző hónaphoz képest. Elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak a júliusi 0,7 százalék után.

Éves összevetésben 4,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás volumene a júliusi 3,6 százalék után.

A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma augusztusban havi összevetésben stagnált, éves szinten viszont 3,5 százalékkal nőtt.

A jármű- és alkatrészeladások forgalma júliushoz képest 1,8 százalékkal, éves szinten pedig 6,8 százalékkal nőtt.

Az elsősorban interneten bonyolódó kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben 1,6 százalékkal, éves szinten pedig 16,0 százalékkal nőtt. A benzinkutak forgalma júliushoz képest 0,9 százalékkal, tavaly augusztushoz képest pedig 2,3 százalékkal csökkent.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez. Az augusztusi adatok azt sugallják, hogy az amerikai fogyasztók derűlátóan ítélik meg a gazdasági kilátásokat, miközben a bérek emelkednek, a munkanélküliségi ráta pedig nagyon alacsony szinten, 3,7 százalékon maradt.

Az amerikai fogyasztói kiadások évesítve 4,7 százalékkal nőttek a második negyedévben, ami az utóbbi négy és fél év legerősebb ütemét jelenti. Elemzők 4 százalék körüli értéket várnak a harmadik negyedévre, ami több mint elég ahhoz, hogy a gazdasági növekedés mérsékelt üteme fennmaradjon.

A várakozások szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jövő heti ülésén újra kamatot csökkent, hogy megtámogassa a több mint egy éve húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború kedvezőtlen hatásait már érzékelő gazdaságot. Jerome Powell Fed-elnök a múlt héten kijelentette, hogy nem számít recesszióra, de megismételte, meghozzák a megfelelő döntéseket az amerikai gazdaság növekedésének támogatására.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések