A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A komodói sárkányt a turisták mentették meg, 2020-ban mégis lezárják előttük a szigetet

Ma már turistaattrakció a rettegett komodói varánusz. A Földünket valaha uraló félelmetes sárkánygyíkok nem tűntek el teljesen, néhány példányuk a mai napig az indonéz szigetvilág lakója. A helyiek sokáig féltek a komodói varánusztól, de mára rájöttek, hogy az állat mágnesként vonzza a turistákat.
A komodói sárkány, más néven varánusz a legnagyobb gyíkfaj a Földön. Testhossza elérheti a három métert, testsúlya pedig a 90 kilogrammot, de találtak már több mint 160 kilós állatot is. Kelet-Indonéziában, néhány kisebb szigeten él, többek között Komodón, amelyről a nevét kapta – hangzott el az M1 Világ című műsorában.

A komodói sárkány harapása halálos

Félelmetes ragadozó, a harapása halálos, a kisebb állatoktól kezdve a nagyvadakon át mindent megeszik. A komodói sárkány az emberekre és haszonállataikra egyaránt veszélyes, nem meglepő tehát, hogy a helyiek évszázadokon át irtották a félelmetes állatot.

A varánuszok populációja a huszadik század végére jelentősen megcsappant. 1980-ban az állat, valamint élettere védelmére létrehozták a Komodói Nemzeti Parkot. Az azóta eltelt majdnem négy évtized alatt kiderült, hogy nagyon sokan kíváncsiak a ritka és rettegett hüllőre, a parknak 2018-ban több mint 170 ezer látogatója volt. A sárkány tehát turisták tömegeit vonzza Komodóra, ahol a helyiek mára megbékéltek az állattal.

A sárkányok veszélyeztetve vannak a turizmus miatt 

Sokan a nemzeti parkban dolgoznak, mások megélhetését a turizmus révén közvetve biztosítja a félelmetes hüllő. Komodón körülbelül 1700 sárkány él. Ezeket ma már főleg az veszélyezteti, hogy a turizmus miatt csökkent a táplálékul szolgáló vadak száma, illetve egyre kisebb az életterük.

Az indonéz kormány úgy döntött, hogy 2020 januárjától egy évre lezárja Komodó szigetét a turisták elől, hogy a varánuszok élettere regenerálódjon. A komodóiak attól tartanak, hogy ezzel elveszítik megélhetésüket. A komodóiak nagy része egyetért az állatok és a környezet védelmét szolgáló intézkedésekkel, de attól tartanak, hogy a festői szépségű szigeten az indonéz kormány elegáns üdülőközpontot hoz majd létre, ahol a sárkányok békében élhetnek majd, de a helyiek már nem.

A helyiek azt remélik, nem kell elhagyniuk otthonaikat csak azért, hogy a szigetre látogató turisták luxuskörülmények között nyaralva tekinthessék meg Komodó egzotikus állat- és növényvilágát.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések