A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójával nyit a felújított Sóstói Múzeumfalu

Idén Nyíregyházán rendezi meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját a Hagyományok Háza: az ingyenes rendezvénnyel nyit újra szombaton a felújított Sóstói Múzeumfalu, ahol öt portán tizenöt zenekar muzsikál majd.

Az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bazseva, a Bürkös, a Tükrös, a Bakator és a Khamoro zenekarral, de tánc- és énektanítás, hangszerbemutató, mese, kézművesség és vásár is várja a közönséget - közölte a Hagyományok Háza MTI-vel.

Mint írták, a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója lehetőséget biztosít a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre a szakmai és a nagyközönség számára egyaránt. Az ingyenes nyílt napon az érdeklődők részesei lehetnek az 50. születésnapjához közeledő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével megvalósuló egész napos zenés forgatagnak. Ezen a napon a régi épületek is életre kelnek: a portákon a meghívott zenekarok és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap.

A rendezvény ötlete a gyimesi Erdélyi Táncházzenészek Találkozójának sikere nyomán született. Az első négy fesztiválnak a szentendrei Skanzen, a tavalyinak pedig Ópusztaszer adott otthont.

Az idei találkozón a szombati nap gálaműsorral zárul, a közreműködők között lesz az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Dűvő zenekar, a Palatkai Banda, kalotaszegi hagyományőrző zenészek, a Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar. Vasárnap a program szakmai nappal folytatódik, ahol a regisztrált zenészek - négy különböző tematika alapján - mesterkurzusokon vehetnek részt.

A nagyközönséget vasárnap gasztrofesztivállal várja a nyíregyházi skanzen: a helyi tájjellegű ételek mellett a határon túli magyar települések kedvelt fogásait is elkészítik a főzőcsapatok.

A régi Magyarország ízei elnevezésű fesztiválon huszonöt főzőcsapat készít majd tradicionális ételeket, például fokhagymás pampuskát, csavart fánkot, pandúr szalonnát, kötött levest vagy ragus lapcsánkát. Az ételeket kóstolójegy ellenében ízlelhetik meg a látogatók, akik szavazhatnak is kedvenceikre.

A főzés mellett egész nap ének- és táncegyüttesek szórakoztatják a közönséget, fellép többek között a Nyírség Táncegyüttes, a Tibi a hegyről és a Folk Fusion Band.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések