Hirdessen itt

A brit kormány informális dokumentumokat nyújtott át az EU-nak

A brit kormány egyelőre informális, bizalmas jellegű dokumentumokat nyújtott át az Európai Uniónak a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) kapcsolatos álláspontjáról - közölte csütörtökön a Downing Street.
A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint a kormány technikai jellegű, "non-paper" típusú diplomáciai emlékeztetőket juttatott el az Európai Bizottságnak azokról az elképzelésekről, amelyeket a Brexit-folyamat továbbvitelének lehetséges módozatairól már eddig is előterjesztett.

A szóvivő közölte, hogy London "mesterségesen megszabott határidők helyett" majd akkor terjeszt elő hivatalos, formális és írott javaslatokat, amikor erre készen áll, és amint az Európai Unió is egyértelművé teszi, hogy kész konstruktív módon foglalkozni azokkal a javaslatokkal, amelyek célja a jelenlegi Brexit-megállapodásban szereplő backstop-záradék felváltása egyéb megoldásokkal.

A Downing Street illetékese a "mesterséges határidők" említésével egyértelműen Antti Rinne finn miniszterelnök előző napi kijelentésére utalt.

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Finnország kormányfője Emmanuel Macron francia elnökkel tartott párizsi megbeszélése után azt mondta: a brit kormánynak szeptember végéig kell benyújtania írásos javaslatait, ellenkező esetben véget ér az egyeztetési folyamat, hiszen a jelenleg érvényes október 31-i határidőig már nem lenne idő érdemi új javaslatok megtárgyalására és elfogadására.

A tavaly novemberben elért, a londoni alsóház által háromszor is elutasított jelenlegi Brexit-megállapodás egyik sarkalatos eleme az a tartalékmegoldás - backstop -, amely az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célozza.

A backstop-mechanizmus alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha - illetve amíg - nem sikerül olyan kétoldalú kereskedelmi megállapodásra jutni, amely önmagában feleslegessé tenné a tartalékmegoldás alkalmazását.

Emellett Észak-Írországban érvényben maradnának az EU egységes belső piacának egyes szabályai is.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint az egységes belső piac és a vámunió integritásának megőrzése végett szükséges ez a megoldás, mivel a 499 kilométeres ír-északír határ lesz a Brexit után az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára.

London azonban mereven elveti a backstop-záradékot, és alternatív megoldásokat kíván. A brit kormány szerint ugyanis a tartalékmegoldás az Egyesült Királyság alkotmányos integritását és saját belső piacát kezdené ki.

(MTI) 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések