Hirdessen itt

Új miniszobrokat adtak át Erzsébetvárosban

Miniszobrokat adtak át Budapest VII. kerületében: a legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, a Bethlen Gábor téren elhelyezett Noé bárkája és a Hevesi téren Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.
Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai - olvasható a VII. kerületi önkormányzat MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Országházzal szemben Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája, a Főkukac, a budai Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurája látható.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában. Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció, amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet a Nefelejcs utcában.

Augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben, amelyet az érdeklődők egy rendhagyó kerületi séta során tekinthettek meg - áll a közleményben.

A New York-palota legendáját felelevenítő szoborról azt írják: a kávéház történetének egyik mítosza, hogy a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva. A miniszobor a Dohány utcában ennek a mítosznak állít emléket. A kávéház közelében egy tűzcsap formájú posztamensre egy kisméretű búvár került, aki a saját arányaihoz képest jóval nagyobb méretű kulcsot tart a kezében.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra. A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

Rejtő Jenő szülőháza közelében, a már meglévő kőpárkányra installálta Kolodko Mihály a 14 karátos autót. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el a művész. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.

A közleményben Vattamány Zsoltot, Erzsébetváros polgármesterét idézik, aki kiemelte: a kis szobrok elsődleges küldetése az, hogy az általuk megjelenített figurákon keresztül emléket állítsanak Erzsébetváros kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek. "Fontosnak tartjuk, hogy ezt a törekvést a tradicionális megjelenítési formák alkalmazása mellett innovatív ötletek felhasználásával is megvalósítsuk" - mondta.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések