A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Indexemelkedés várható az európai tőzsdék nyitásakor

Pozitív kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a hétfői veszteséges zárás után.
A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,1-0,2 százalékos indexemelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Hétfőn veszteséggel zártak az európai piacok. Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek éleződése láttán a tőzsdéken eluralkodott az aggodalom a világgazdasági növekedés lassulása miatt. A tőzsdézők értékőrző eszközökbe, fix hozamú eszközökbe, aranyba és bizonyos devizákba kezdték átcsoportosítani befektetéseiket. 

A páneurópai FTSE Eurofirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek egyaránt 0,31 százalékkal csökkentek, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,22 százalékkal zárt alacsonyabban. Londonban 0,37 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 0,12 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,33 százalékkal csökkent. Madridban 0,93 százalékkal, Milánóban 0,30 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex hétfőn.

Kedden az európai tőzsdei árfolyamokat a makrogazdasági adatok közül a júliusi német fogyasztói árak befolyásolhatják, valamint a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet augusztusi német és euróövezeti gazdasági hangulatindexének megjelenése.

Az arany ára az értékőrző eszközök iránt megnövekedett kereslet hatására hat éves csúcsot ért el. A spot ár kedden az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 1516,50 dolláron állt a globális kereskedelemben 0,36 százalék emelkedéssel. A spot ár 1518,03 dolláros jegyzést is érintett, 2013 áprilisa óta a legmagasabb szinten. 

Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1192 dolláron. 

Az olajár a világgazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmak miatt csökkent kedden még annak ismeretében is, hogy a nagyobb termelők exportkorlátozással igyekeznek szinten tartani az árakat. A Brent nyersolaj ára 0,27 százalékkal hordónként 58,41 dollárra, a WTI ára 0,22 százalékkal 54,81 dollárra csökkent.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések