Tőzsde - Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Változékony kereskedésben csökkenéssel zártak a vezető európai tőzsdék csütörtökön, a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat nem tudták elnyomni a kedvező hírek.
A londoni FTSE-100 mutató 1,14 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,70 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,27 százalékos mínuszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,33 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,28 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,18 százalékkal esett.

A New York-i tőzsdeindexek vegyes képet festettek az európai tőzsdezárás idején: a Dow Jones ipari átlag 0,17 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,18 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,09 százalékos mínuszban állt.

A globális piacokat megrémítette szerdán, hogy inverzzé vált az amerikai hozamgörbe, a tízéves amerikai kötvény hozama a kétéves hozama alá csökkent, 2007 óta először. Az utóbbi egy évtized alatt először a tízéves brit államkötvények hozama is a kétévesek hozama alá bukott, míg az irányadó német és a francia állampapírok hozama újabb rekordmélységbe zuhant. 

Ritkán szokott előfordulni, hogy a hosszú lejáratú kötvények éves hozama a rövid állampapíroké alá kerül. A tapasztalatok szerint ilyenkor recesszió következhet pár negyedéven belül. 

A gyenge euróövezeti és németországi makroadatok tovább táplálták a recessziós félelmeket.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. 

Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,35 százalékos mínuszban, 58,08 dolláron, míg a szeptemberi szállítású WTI 1,47 százalékos veszteségben, 54,42 dolláron forgott csütörtökön kora este. 

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,11 százalékkal, 1529,55 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1097 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,37 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések