A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Török – amerikai műveleti központ létesül a szíriai biztonsági övezet igazgatására

Közös műveleti központ létrehozásáról állapodott meg Törökország és az Egyesült Államok az Észak-Szíriába tervezett biztonsági övezet kialakításával és igazgatásával kapcsolatban - közölte szerdán a török védelmi minisztérium azt követően, hogy véget értek Ankarában az amerikai és a török katonai illetékesek hétfő óta tartó tárgyalásai.
A beszámoló szerint a központot Törökországban alakítják majd ki. Mint írták: a felek egyetértettek abban is, hogy minél hamarabb végre kell hajtani azokat az intézkedéseket, amelyek eloszlatják Törökország biztonsági aggodalmait.

Ankara szerint az Északkelet-Szíriát ellenőrző, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia nemzetbiztonsági fenyegetést jelent Törökország számára. Ezzel szemben Washington az utóbbi években fegyverekkel látta el az YPG-t, mert úgy vélte, hogy a kurd milícia a leghatékonyabb partnere az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet dzsihadistái elleni harcban.

A felek hosszú hónapok óta nem jutottak dűlőre az övezet kiterjedését és ellenőrzését illetően, ami miatt Törökország önálló hadművelettel fenyegetőzött az Eufrátesz folyótól keletre eső szíriai területeken.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések