A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lassult a lakásárak növekedési üteme júniusban az Egyesült Államokban

Tovább lassult a lakóingatlanárak emelkedésének üteme az Egyesült Államokban júniusban.
Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 3,1 százalékkal emelkedett júniusban az előző hónapban mért 3,3 százalék után. Júniusban már a 15. egymást követő hónapban lassult az áremelkedés üteme, egy évvel ezelőtt, tavaly júniusban még 6,2 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 2,1 százalékkal, hét éve a legkisebb mértékben nőttek a lakóingatlan-árak idén júniusban. Elemzők a májusival megegyező ütemre, 2,4 százalékos emelkedésre számítottak.

A tíz legnagyobb városban 1,8 százalékos volt a növekedés júniusban, ugyancsak alacsonyabb az előző havi 2,2 százaléknál.

Ismét a napfényes övezetben, a 36 szélességi fok alatti, a délkeleti és a délnyugati part közötti államokban drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok. A listavezető ezúttal Phoenix lett 5,8 százalékkal, amellyel Las Vegast (5,5 százalék) a második helyre szorította le. Tampa maradt a harmadik júniusban is, 4,7 százalékkal.

Az élmezőny korábbi szereplői közül jelentősen lassult az áremelkedés a nagy kaliforniai városokban. San Franciscóban csak 0,7, San Diegóban 1,3, Los Angelesben pedig 1,6 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

Már a második egymást követő hónapban árcsökkenést mértek egy nagyvárosban, májushoz hasonlóan Seattle-ben, 1,3 százalékosat.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva, havi összevetésben, az országos index 0,8 százalékkal nőtt júniusban, míg a legnagyobb városok tízes csoportjában 0,2, a húszakéban pedig 0,3 százalékkal kúsztak feljebb az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,2 százalékkal nőttek az árak májushoz képest, a 20 és a 10 legnagyobb város esetében pedig egyaránt stagnáltak a lakóingatlanárak.

Az áremelkedés üteme több mint egy éve lassul, ami a jelzáloghitel-kamatok csökkenésével együtt elősegítheti az ingatlanpiac élénkülését a következő hónapokban. A fellendülés legnagyobb akadálya szűkös kínálat lehet.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések