A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kreml: Moszkva számára nem öncél a G8-tagság

Oroszország számára nem öncél a G8-csoportba való visszatérés, annál kevésbé, mert sok kérdést hatékonyabban lehet például a G20-csoportban kezelni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.
 "Oroszország visszatérése a +hetek+, a volt +nyolcak+ közé nem öncél. Oroszország mindenesetre úgy tartja, hogy a geopolitika, a biztonság és a gazdaság globális kérdéseinek megvitatása például Kína, India és más országok egy egész csoportja nélkül nem elég hatékony" - nyilatkozott a szóvivő.

"Ezzel kapcsolatban más formátumok, például természetesen a +huszak+ nyerőbbek" - tette hozzá. 

Szavai szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utasítja el, hogy Moszkva bármilyen felállásban tárgyaljon más országokkal. 

A legfejlettebb gazdaságú országok - az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán - által 1976-ban megalakított G7-csoportba 1997-ben vették fel Oroszországot, majd a nyolctagúvá bővült együttműködésből 2014-ben zárták ki a Krím félsziget elcsatolása és a délkelet-ukrajnai orosz beavatkozás nyomán. Putyin ezt követően többször is kifejtette, hogy Oroszország tagságát a G20-csoportban sokkal fontosabbnak tartja. 

Oroszország visszavételének kérdését immár második éve elsősorban Donald Trump amerikai elnök pedzegeti. Több európai vezető, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban úgy nyilatkozott, hogy ehhez meg kellene szűntetni a kizáráshoz vezető okokat.

A Trumpnak a Grönland felvásárlására irányuló szándékát feszegető kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Kreml nem foglalkozik "nemzetközi shoppinggal", és hogy az ügy az Egyesült Államokra és Dániára tartozik.

A szóvivő a nukleáris szennyeződést okozó, Szeverodvinszk környékén augusztus 8-án robbanással és a háttérsugárzás átmeneti felerősödésével végződött fegyverkísérlettel kapcsolatban azt állította, nincs tudomása arról, hogy annak sérültjei sugárfertőzést kaptak volna. Ezt azokra a sajtóértesülésekre reagálva mondta, amelyek szerint az Arhangelszk megyei orvosokat nem figyelmeztették arra, hogy sugárfertőzött pácienseket kell kezelniük. 

Azt mondta, hogy Putyin konkrét tájékoztatást kap ezekről a kérdésekről, amely nem ad alapot arra, hogy elhiggye ezt az információt. Sürgette, hogy az értesülés terjesztői konkrétan nevezzék meg az állítólag érintett orvosokat, és hangot adott gyanújának, miszerint az ügyben szándékos hangulatkeltés folyik. 

Peszkov üdvözölte a szíriai Hán Sejkún kormányerők általi visszavételét.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések