Hirdessen itt

Francia tudósok akarják megvizsgálni Napóleon egyik feltételezett tábornokának maradványait

Francia tudósok akarják elvégezni a genetikai vizsgálatokat azokon a maradványokon, amelyek feltehetőleg Charles Étienne Gudintól, Napóleon egyik tábornokától származnak és Oroszországban találtak rájuk július elején.
A maradványok vizsgálatát egy francia szervezet kérte az orosz kormánytól és a tudományos akadémiától.

Pierre Malinowski, az Orosz-Francia Történelmi Kezdeményezések Fejlesztésének Alapja elnevezésű szervezet elnöke csütörtökön Moszkvában elmondta: amennyiben teljesen bebizonyosodik, hogy valóban Gudin tábornok holttestét találták meg, a maradványok sorsáról az örökösök döntenek. Ígéretet tett arra, hogy a DNS-vizsgálatba orosz szakértőket is bevonnak.

Hozzátette: fontosnak tartja, "hogy ennek a Franciaországban nagyon népszerű hősnek a maradványai visszatérhessenek a szülőföldjére".

Charles Étienne Gudin tábornok, akinek a nevét a párizsi Diadalívre is felvésték, 44 éves korában vesztette életét 1812. augusztus 22-én, miután egy ágyúgolyó eltalálta Napóleon francia császár kudarcba fulladt oroszországi hadjáratán. A tábornokot Napóleon ismerte és tisztelte.

Halála után Gudin szívét a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezték el egy kápolnában. A versailles-i kastélyban mellszobra áll, Párizsban pedig utcát neveztek el róla.

Francia és orosz régészek csapata július 6-án a
Moszkvától 400 kilométerre nyugatra fekvő Szmoleszkben végzett ásatáson bukkant a maradványokra, amelyekről azt feltételezik, hogy az eltűnt tábornoktól származhatnak. A sírt a szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt találták meg.

Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése miatt amputálni kellett a bal lábát, de a jobb lába is megsebesült. A régészek közölték, hogy a koporsóban talált holttest sérülései is ilyenek és "igen nagy a valószínűsége annak", hogy az egykori tábornok maradványait találták meg.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések