A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Emelkedett a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 9 ezerrel, 220 ezerre nőtt az augusztus 10-én zárult héten. Elemzők enyhébb emelkedésre, 214 ezres számra számítottak. 

Már a 232. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ezerrel, 213 ezer 750-re nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. 

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 39 ezerrel, 1 millió 726 ezerre emelkedett az augusztus 3-mal végződött héten. Már a 122. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. 

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 9250-nel, 1 millió 697 ezer 250-re kúszott fel. Ez a szám a 119. hete áll kétmillió alatt. 

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog továbbra is, az Egyesült Államok és a Kína közötti elkeseredett kereskedelmi háborúnak egyelőre nem volt érdemi hatása, bár tavalyhoz képest lassult a foglalkoztatottság növekedése. Júliusban a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 164 ezerrel emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig az előző havival megegyező 3,7 százalék lett. A munkanélküliek száma változatlan, 6,1 millió volt júliusban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések