Hirdessen itt

Emelkedett a korrupciógyanús esetek száma a német államigazgatásban

Emelkedett a korrupciógyanús esetek száma a német szövetségi államigazgatásban 2018-ban - írta a Bild című német lap pénteken egy kormányzati kimutatás alapján.
 A beszámoló szerint 31 államigazgatási tisztségviselőt vontak eljárás alá korrupció alapos gyanúja miatt tavaly, míg 2017-ben 23 ilyen eljárás indult. 

Korrupciógyanús esetek a többi között a külügyminisztérium vízumkiadással foglalkozó részlegein, a vámhatóságoknál és a bevándorlási és menekültügyi hatóságnál fordultak elő. A belügyminisztérium még nem nyilvános jelentése szerint egy különösen súlyos esetet tártak fel a védelmi minisztériumnál, a tárca egy munkatársa ellen hadiipari beszerzésekkel kapcsolatban indult eljárás.

A korrupciós esetek száma a növekedés ellenére továbbra is alacsony - emelte ki a Bild, rámutatva, hogy több mint tízezer szövetségi államigazgatási dolgozóra jut egy korrupciógyanús eset.

A Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet korrupcióérzékelési indexe (CPI) alapján összeállított 2018-as rangsorban Németország a vizsgált 180 ország közül a 11. helyen áll, 80 ponttal. Egy évvel korábban 81 pont volt a német CPI értéke.

A CPI a korrupciónak a közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján értékeli az országokat. A mutató értéke 0 (nagyon korruptnak érzékelt) és 100 (nagyon tisztának, átláthatónak érzékelt) között mozoghat.

A német köztisztviselők országos érdekképviseletének (Deutscher Beamtenbund, DBB) adatai szerint a szövetségi államigazgatásban mintegy 490 ezren dolgoznak.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések