Hirdessen itt

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
Az előző negyedévben még 0,4 százalékkal nőtt a német GDP.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben, akkor 0,2 százalékos volt a csökkenés.

A Destatis előzetes adatai alapján a visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható, ezt jelzi, hogy az export nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, mint az import.

A belgazdasági folyamatok részben ellensúlyozták a külső hatásokat, a lakosság és az állam fogyasztási kiadásai növekedtek és a beruházások is bővültek az április-júniusi időszakban.

Éves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt a német gazdaság, teljesítménye a második negyedévben.

Az előző negyedévben még jóval nagyobb, 0,9 százalékos volt az éves növekedés.

A Destatis jelentése szerint a foglalkoztatottság tovább nőtt a második negyedévben, a 83 milliós országban 45,2 millióan álltak munkaviszonyban, ami 435 ezerrel, 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A szövetségi kormányt foglalkoztatja a 2008-2009-es válsághoz hasonló gazdasági visszaesés veszélye. Hubertus Heil munkaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy a tárca egy munkahelyvédelmi terven dolgozik. A szeptember végére elkészítendő törvényjavaslat szerint a vállalkozások az eddiginél nagyobb állami támogatást kaphatnak, hogy az adott ágazat vagy az egész gazdaság válsága esetén leépítés helyett rövidített munkaidőben foglalkoztassák a munkavállalókat, és a felszabaduló időt továbbképzésre, átképzésre használják fel.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések