A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtott két iráni vállalatcsoportot

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtott két iráni vállalatcsoportot, amely beszállítóként segítséget nyújtott az iráni atomprogramhoz és a ballisztikus rakéták kifejlesztéséhez - közölte szerdán az amerikai pénzügyminisztérium.
Az amerikai álláspont szerint a Dehghan-csoport két leányvállalatán keresztül katonai elektronikus alkatrészeket szállított egy olyan mérnökcégnek, amely az iráni hadsereggel és a Forradalmi Gárdával dolgozik együtt.

A közleményben Shariat-hálózatnak nevezett másik cég az amerikai állítás szerint alumíniumötvözeteket szállított olyan iráni vállalatoknak, amelyek már az amerikai szankciós listán szerepelnek, mivel részt vesznek a perzsa rakéta- és atomprogramban.

A szankciók értelmében a cégek és vezetőik esetlegesen amerikai területen lévő javait zárolják, és tiltás alá helyezik a velük folytatott nemzetközi pénzügyi tranzakciókat is.

Az amerikai pénzügyminisztérium egyúttal büntető intézkedéseket helyezett kilátásba mindazon külföldi pénzintézetek számára, amelyek tudatosan szolgáltatásokat nyújtanak a szankciókkal sújtott iráni vállalatoknak.

Donald Trump amerikai elnök a G7-es országcsoport hétvégén a franciaországi Biarritzban tartott csúcstalálkozóján lehetségesnek mondott egy találkozót Haszán Róháni iráni államfővel. Róháni ennek előfeltételeként szabta az országa elleni szankciók feloldását, amelyre azonban az amerikai elnök nemleges választ adott.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések