A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A Liberális Demokraták vezetője szerint Corbyn a bizalmatlansági indítvány sikerét kockáztatja

A brit Liberális Demokrata párt vezetője szerint a londoni parlament legnagyobb ellenzéki erejét alkotó Munkáspárt élén álló Jeremy Corbyn a Boris Johnson kormányfő ellen kilátásba helyezett ellenzéki bizalmatlansági indítvány sikerét kockáztatja azzal, hogy ragaszkodna az ügyvezető miniszterelnöki tisztséghez.
Jo Swinson hétfőn - a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének elkerüléséről tartandó ellenzéki egyeztetés előtti napon - úgy fogalmazott, fennáll a veszélye annak, hogy nem lesz meg a kellő képviselői támogatás a bizalmatlansági indítvány elfogadásához, ha Jeremy Corbyn mereven ragaszkodik ahhoz, hogy ő kerüljön az átmeneti egységkormány élére.

A Liberális Demokraták vezetője levélben fordult a Munkáspárt élén álló politikushoz, és emlékeztette őt arra, hogy kijelentette: bármit megtenne a rendezetlen Brexit megakadályozására. Jo Swinson reményét fejezte ki, hogy Jeremy Corbyn hajlik majd annak megvitatására, hogy döntésének megváltoztatásával esély nyílna a bizalmatlansági indítvány elfogadására, amelyet prioritásnak nevezett.

Jeremy Corbyn a napokban helyezte kilátásba, hogy a szeptember elején véget érő törvényhozási szünet után bizalmatlansági indítványt terjeszt be a Boris Johnson konzervatív miniszterelnök ellen az EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének megakadályozására, amennyiben úgy látja, rendelkezésre áll a kellő többség. A Munkáspártnak a Liberális Demokraták, a Skót Nemzeti Párt (SNP) és olyan tory képviselők szavazataira is szüksége van, akik ellenzik a rendezetlen Brexitet.

Jo Swinson azonban jelezte, nem tartja elfogadhatónak a Labour vezetőjének személyét, és más képviselők is azon a véleményen vannak, hogy a baloldali politikus túlságosan megosztó személyiség ahhoz, hogy ő kerüljön az esetleges átmeneti kormány élére. A határozottan EU-párti Liberális Demokraták vezetője Ken Clarke-ot, a Konzervatív Párt tekintélyes veteránját vagy Harriet Harmant, a Munkáspárt tapasztalt politikusát javasolta helyette.

Jeremy Corbyn azonban kitart véleménye mellett, miszerint az alkotmányos hagyományok azt diktálják, hogy az ellenzék vezetőjeként ő legyen a bizalmatlansági indítvány sikere esetén a kormányfői tisztség várományosa.

A Boris Johnson vezette kormány határozott álláspontja, hogy az Egyesült Királyság európai uniós tagsága mindenképpen megszűnik október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján, "ha törik, ha szakad". A július vége óta hivatalban lévő miniszterelnök a G7 országcsoport franciaországi csúcstalálkozóján vasárnap bizonytalannak nevezte, hogy lesz-e kilépési megállapodás az EU-val. A parlament alsóházában mindössze egyetlen fős többséggel rendelkező Johnson-kormány elsősorban az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás miatt nem fogadja el az előző miniszterelnök, Theresa May által az EU-val elért megállapodást.

Jeremy Corbyn a rendezetlen Brexit elkerülése érdekében átmeneti egységkormány létrehozását javasolja, amely kérné a Brexit időpontjának újbóli elhalasztását, előrehozott választásokat írna ki, ennek kampányában pedig az EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírása mellett szállna síkra.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések