A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A közmédia csíkszeredai tudósítói nyertek a szatmárcsekei filmfesztiválon

Huszonöt alkotás közül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csíkszeredai tudósítói által készített, Küzdelem a hősökért című film kapta a kulturális filmek ötödik fesztiváljának fődíját - tájékoztatta a versenyt szervező www.tudositok.hu alapítója hétfőn az MTI-t.
Bolyáki Attila közölte: a Helyi magyar kultúra a Kárpát-medencében című témában meghirdetett versenyre benevezett rövid internetes videókat a www.tudosítok.hu oldalon közönségszavazás alapján lehetett a szatmárcsekei döntőbe nevezni.

A huszonöt döntős filmet pontozta a Koltay Gábor és Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendezők, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. nemzetiségi és külhoni műsorainak főszerkesztője és Kobza Miklós onlinemédia-szakértő által alkotott zsűri.

A szakmai grémium döntése alapján idén az MTVA csíkszeredai tudósítói, Csúcs Mária és Csúcs Péter kapták a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által felajánlott 800 ezer forintos fődíjat a Küzdelem a hősökért című filmjükért. A verseny második helyért járó 400 ezer forintot az Erdély és Románia "nagy egyesülése" 100 című film alkotója, Margittai Gábor rendező vehette át Szatmárcsekén.

A Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata által felajánlott, a harmadik helyezettnek járó 250 ezer forint értékű díjat a Miasszonyaink - A topolyai zárda nővérei című film készítője Gazsó Orsolya vihette haza a Vajdaságba. A fesztivál 300 ezer forintos közönségdíjat a Parázson született című filmért Buzás Zsuzsanna és Huszár Krisztián (Pannon RTV) kapta.

A filmverseny 100-100 ezer forintos különdíjait Egyedi Zsolt a Csepp a tengerben: szamosardói szórványkollégium, valamint Herczeg Zsolt és Miskolci Renátó a Múlt, jelen, jövő című alkotása kapta.

Szatmárcseke különdíját Pál Melinda a közmédia székelyudvarhelyi tudósítója vehette át a Lélektánc című filmjéért.

A fesztivál zárásaként az alkotók és a zsűri a református temetőben megkoszorúzták Kölcsey Ferenc síremlékét, valamint istentiszteleten emlékeztek meg a filmfesztivál egyik alapítójáról, a tavaly elhunyt Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendezőről, aki négy évig volt a filmverseny zsűrielnöke - olvasható a közleményben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések