A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A felfedezések évadát hirdette meg a Győri Filharmonikus Zenekar

A felfedezések évadát hirdette meg a Győri Filharmonikus Zenekar a 2019/2020-as évadra - hangoztatta a zenekar igazgatója kedden sajtótájékoztatón Győrben. 
Fűke Géza elmondta, hogy az új évadban a zenekarban korábban még nem dirigált karmesterek, nem játszott vendégművészek és tételek mutatkoznak be, ugyanakkor olyan művészek és művek is ismét a repertoárban szerepelnek majd, akik és amelyeket egykor már játszottak Győrben.

Kiemelte, hogy a zenekar idén ünnepli 125 éves évfordulóját annak, hogy 1894-ben az akkor már létező zenei egyletben megalakult a filharmónia osztály. Emlékeztetett, hogy a tavalyi évadban ünnepelték a zenekar hivatásossá válásának ötvenedik évfordulóját.

Elmondta, hogy a zenekarnak Győrben nyolc hangversenysorozata van 34 koncerttel, vidéken pedig - Sopronban, Mosonmagyaróváron, Tatabányán, Veszprémben és Dunaszerdahelyen - öt sorozata 24 koncerttel.

Az új évadban bemutatkozik Káli Gábor, a tavalyi Hongkongi Nemzetközi Karmesterverseny győztese, aki a Nikisch-bérlet februári koncertjén áll a zenekar élére. A Nyári este című hangversenysorozat májusi koncertjén Mendelssohn-Bartholdy hegedűversenyének szólistája a Cseh Filharmonikus Zenekar koncertmestere, Jirí Vodicka lesz, a társulatot pedig Petr Popelka vezényli.

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok művészeti vezetője, karmestere és testvére, Bogányi Bence fagottművész a Richter-bérletben lépnek színpadra Wagner, Weber és Schumann műveivel.

Dirigálja majd a társulatot Tadaaki Otaka japán karmester, mellette pedig Taniszava Haruka oboaművész lesz a szólista. Bemutatkozik a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke, Baross Ádám, aki Bartók és Dohnányi zongoraműveit adja elő a Sándor János- és a Flesch Károly-bérletben.

Ismét a Richter-teremben dirigálja majd a zenekart Medveczky Ádám, aki korábban a zenekar karnagya volt. Ezúttal a Sándor János bérlet nyitó előadásán, szeptember 19-én Dubrovay László, Bartók Béla és Rimszkij-Korszakov műveit vezényli. Kokas Katalin hegedűművész januárban lép színpadra, ahol Brahms D-dúr hegedűversenyét adja elő. Ismét Győrben játszik majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt zeneigazgató vezényletével, a koncert szólistája Szabadi Vilmos hegedűművész lesz.

A 25 éves Budapesti Tomkins Énekegyüttes Dobra János művészeti vezető irányításával az elmúlt évszázadok kóruszenéjéből ad válogatást az Istvánffy-bérlet nyitóhangversenyén és önálló zongoraestet ad majd áprilisban Dmitrij Maszlejev, aki 2015-ben megnyerte a moszkvai Csajkovszkij-versenyt. A Wiener Saengerknaben fiúkórus pedig az Istvánffy Benedek-hangversenybérlet zárókoncertjét adja az Evangélikus Öregtemplomban tavasszal.

Fűke Géza beszélt arról is, hogy a társulat háromhetes távol-keleti turnéra indul október 8-án. A szinte teljes zenekar Japánban, Tajvanon és Dél-Koreában lép fel. Összesen tíz hangversenyt adnak.

Kitért arra is, hogy a győri zenekar az Egyetemi Csarnokban Amadeus Live címmel ad koncertet, ahol a nyolc Oscar-díjat nyert Amadeus című filmet úgy vetítik, hogy közben azt a zenekar élőben kíséri. A társulatot Jessica Cottis vezényli.

Szeptember 21-én az Audi Arénában a csarnok fennállásának ötödik évfordulóján a zenekar együtt koncertezik a város szülöttjeivel, Dallos Bogival és Fehérvári Gábor Alfréddal. A zenekar később ugyanezen a helyszínen tartja hagyományteremtő szándékkal a BÚÉK Győr 2020!!! elnevezésű újévi gáláját, emellett a farsangi koncertet a tavalyi évadhoz hasonlóan ezúttal is az Aqua Sportközpontban tartják.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések