Hirdessen itt

A brit munkáspártiak szabad utat adnának az újabb skót függetlenségi népszavazásnak

A brit Munkáspárt egyik magas rangú politikusa szerint kormányra kerülésük esetén nem akadályoznák meg a Skócia függetlenségéről tartandó újabb népszavazást.
John McDonnell az edinburghi Fringe fesztiválon beszélt erről szerdai tudósítások szerint. A parlamenti ellenzék legfőbb erejét alkotó Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje azt mondta, a népszavazással kapcsolatos döntéseket a skóciai parlamentre bíznák.

A politikus az LBC rádiónak is beszélt az újabb népszavazás lehetőségéről. "A skóciai parlamentre és a skótokra kell bízni a döntést. Majd ők eldöntik, akarnak-e újabb referendumot. Mi nem akadályoznánk, hagynánk, hogy a skótok döntsenek. Ez a demokrácia" - fogalmazott, de elismerte, hogy a párton belül vannak más vélemények is.

John McDonnell kijelentései ellentmondanak a Munkáspárt skóciai vezetője álláspontjának. Richard Leonard korábban kijelentette, hogy kormányra kerülésük esetén nem adnának lehetőséget az edinburghi parlamentnek az újabb népszavazásra. 

A skót kormány május végén terjesztette be a helyi parlamentben a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése. A referendum kiírásához azonban a brit kormány hozzájárulása is szükséges. 

Ian Murray, a több mint 30 éve munkáspárti Edinburgh South választókerület parlamenti képviselője elítélte John McDonnell szavait. "Végtelenül felelőtlen kijelentések ezek, és a párt értékeinek elárulását jelentik. A Munkáspárt internacionalista párt, amely a szolidaritás víziójára épült, és soha nem lenne szabad az emberek és a közösségek megosztására törekvő nacionalisták kegyeit keresni, legyen szó akár a Brexitről, akár a skót függetlenségről" - hangoztatta.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skócia elszakadására törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője viszont üdvözölte John McDonnell álláspontját. "Ez a bázisdemokrácia" - írta a Twitter közösségi portálon. Bejegyzésében észszerűnek nevezte a munkáspárti politikus szavait, rámutatva, hogy a felmérések szerint a Labour-szavazók 40 százaléka támogatja a függetlenséget.

A skót miniszterelnök többször is azt mondta, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát - ahol a túlnyomó többség az EU-ban maradásra voksolt - akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból. A politikus a The Guardian című brit lap keddi számában megjelent interjújában hozzátette, 2020 második felét tartaná megfelelő időpontnak.

A legfrissebb felmérések szerint a skótok többsége, 52 százaléka a függetlenségre szavazna az újabb népszavazáson, és 47 százalékuk támogatja, 45 százalékuk pedig ellenzi, hogy Nicola Sturgeon terveinek megfelelően két éven belül újabb referendumot tartsanak. 

Az 52 százalékos támogatottság a függetlenségpártiak legnagyobb előnye 2016 júniusa, vagyis a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás óta.

Skóciában 2014-ben tartottak népszavazást a függetlenné válásról, a többség, 55 százalék azonban arra szavazott, hogy Skócia maradjon az Egyesült Királyság része.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések