Hirdessen itt

Visszaesett az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek száma

A Bisnode tanácsadó társaság legfrissebb adatai szerint mintegy 12 400 cseh cég van bejegyezve az adóparadicsomokban, ami 2011 óta a legalacsonyabb szám. Az idei első fél évben 405 cseh cég hagyta el az adóparadicsomokat, ami rekordot jelent - közölte a Bisnode pénteken Prágában.
Eszerint a cseh cégek 2,47 százalékát az adóparadicsomokból ellenőrzik.

"Az adóparadicsomok egyre kevésbé töltik be eredeti legfőbb funkciójukat, tehát az adóoptimalizálás és a tulajdonosok eltitkolásának lehetőségét. Emellett a magas költségek is szerepet játszottak abban, hogy a cégek aránylag nagy számban kezdenek kivonulni az adóparadicsomokból" - mutatott rá Petra Stepánová, a Bisnode elemzője.

A legtöbb cseh cég Hollandiát (157), az Egyesült Államokat (147), Ciprust (36) és Luxemburgot (32) hagyta el. A másik oldalon Hongkongban és az Egyesült Arab Emirátusokban növekedett a bejegyzett cseh cégek száma.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek alaptőkéje a Bisnode számításai szerint 326,6 milliárd koronát (4167 milliárd forint) tesz ki. A legtöbb cseh cég Hollandiában (4443), az Egyesült Államokban (2903) és Cipruson (1904) van bejegyezve.

Az adóparadicsomokban bejegyzett cseh cégek elsősorban ingatlanközvetítéssel és általában kereskedelemmel foglalkoznak. Az elemzők szerint a cseh állam vesztesége az adóparadicsomok miatt évente több tíz milliárd korona. 

Az adóparadicsomok lehetőségeivel élő cseh cégek száma 2015 óta csökken. Petra Stepánová szerint ez a fokozódó cseh állami és nemzetközi ellenőrzésnek a következménye. 

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések