A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Gyenge kezdés várható Európában

Csekély mértékű indexcsökkenéssel indulhat a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon a pénteki vegyes, többnyire mérsékelten pozitív zárás után. 
A határidős indexjegyzések alapján a frankfurti és a párizsi tőzsdeindexek 0,1 százalék csökkenéssel kezdhetik a hétfői kereskedést, a londoni tőzsdeindex viszont százalékban nehezen kimutatható csekély elmozdulással indulhat neki a hétfői kereskedésnek. Az euróövezeti EuroStoxx50 indextől is mintegy 0,1 százalék csökkenés várható a kezdéskor. 

Pénteken vegyesen, többnyire mérsékelt nyereséggel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,09 százalékkal emelkedett, a Stoxx Europe 600 index 0,12 százalékkal zárt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,08 százalékkal gyengült. 

A londoni FTSE-100 index 0,21 százalékkal erősödött pénteken, a frankfurti DAX index 0,26 százalékkal zárt magasabban, a CAC-40 Párizsban pedig 0,03 százalékkal emelkedett. A madridi tőzsde 0,60 százalék, a milánói pedig 2,03 százalék veszteséggel zárt pénteken. 

Az előző heti nagy veszteség után hétfőn az olajár emelkedett, a Brent hordónként 63,34 dolláron 1,39 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai piaci nyitás előtt másfél órával. A WTI ára 0,90 százalékkal 56,13 dollárra emelkedett. A világpiaci olajárakat egy brit olajtanker iráni lefoglalása miatt kialakult politikai feszültség, valamint a legnagyobb líbiai olajmező termelésének leállítása emelte meg hétfőn. A Brent 6 százalék, a WTI 7 százalék árcsökkenéssel fejezte be az elmúlt hetet a gyengülő globális kereslet és az emelkedő amerikai készletek miatt.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1218 dolláron, az arany ára 0,17 százalékkal unciánként 1429,15 dollárra emelkedett.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések