A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Haladó szellemiségű kormány megalakításához kérte a spanyol parlament támogatását Pedro Sánchez

Haladó szellemiségű, Európa-barát, környezetvédő és feminista kormány megalakításához kérte a képviselők támogatását Pedro Sánchez a madridi parlament alsóházában hétfőn miniszterelnök-jelölti programját ismertetve.
A jelenlegi ügyvezető szocialista kormányfő hat pontban foglalta össze azokat a "kihívásokat", amelyekre szerinte az ország új vezetésének megoldást kell adnia. Ezek: méltó munkahelyek és a nyugdíjak fenntarthatóságának biztosítása, a digitális forradalom, a klímavészhelyzet, a nemek közti egyenlőség, a társadalmi egyenlőség, valamint Európa megerősítése.

Konkrét tervei közt említette például a minimálbér újbóli emelését, Spanyolország teljes szénmentesítésének elérését 2050-re, az 50 ezernél több lakosú városokban "alacsony károsanyag-kibocsátású övezetek" létrehozását, az eutanázia legalizálását, valamint azt, hogy az ország bruttó hazai termékének (GDP) 5 százalékát fordítsa oktatásra. 

Bejelentette továbbá, hogy megválasztása esetén kormánya öt év alatt felszámolná a társadalombiztosítási deficitet, 2 százalék alá csökkentené az államháztartási hiányt és 95,8 százalékra az államadóságot.

Pedro Sánchez szót emelt az egységes és sokszínű Európáért, hangsúlyozva, hogy csak egy szilárdabb Európa lehet garantáltan sikeres.

A migrációs politikát említve elmondta: Európának szabályozott és rendezett migrációra van szüksége, és küzdeni kell az illegális bevándorlás, az embercsempész maffiák ellen. Hangsúlyozta mindebben a felelőség és szolidaritás elveinek fontosságát, és pozitív példaként kiemelte saját országát, ahol idén 27 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma tavalyhoz képest. 

A Brexitre kitérve arról beszélt, hogy tanulni kell a történtekből, mert ez olyan folyamat, amely ellentétes "az idők szavával, a történelem irányával", hazugságra épült, és meggyengített egy annyira fontos demokráciát, mint amilyen a brit.

Felszólalásában Kínát "korunk egyik legfontosabb stratégiai dilemmájának" nevezte.

Pedro Sánchez egyelőre biztosan csak saját pártja 123 képviselőjének támogatására számíthat. Amennyiben a programvitát követő első, keddi szavazáskor az abszolút többség, vagyis a 350 fős törvényhozásban több mint 176 képviselő nem támogatja, úgy 48 órával később még egyszer szavaznak. Ekkor már az egyszerű többség elegendő a kormányfővé választásához.

A miniszterelnök-jelölt beszédében azt kérte a parlament ellenzéki pártjaitól, hogy ha nem tudják támogatni, akkor se akadályozzák kormányfővé választását.

Javaslatot tett az alkotmány 99. cikkének jövőbeli módosítására, amely a miniszterelnök megválasztásáról rendelkezik. Ebben biztosítanák a választásokon győztes párt kormányalakítását akkor is, ha nincs többsége a parlamentben.

Spanyolországban nem először fordul elő a mostanihoz hasonló patthelyzet; 2015-ben a konzervatív Néppárt (PP) a választások után parlamenti kisebbségbe került és nem tudott kormányt alakítani, ezért fél évvel később újabb voksolást kellett tartani. A PP akkor ugyan ismét nyert, de ismét nem szerzett többséget az önálló kormányzáshoz. Hosszú hónapokig tartó politikai egyeztetések után végül a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) tartózkodásának segítségével tudott kormányt alakítani. 

Az idei áprilisi választások után a győztes szocialisták hasonló helyzetbe kerültek, ezért több alkalommal is egyeztettek a legnagyobb ellenzéki pártokkal, de a PP és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt is visszautasította, hogy akár csak tartózkodással is hatalomra segítse Pedro Sánchezt.

A PSOE delegációja még a hétfői parlamenti ülés előtt is tárgyalt az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali pártszövetséggel, egyelőre azonban sikertelenül. Utóbbi a támogatást koalíciós kormányzáshoz köti, míg a szocialisták külső támogatóként kérik az együttműködésüket.

Ha Pedro Sánchez elbukik a szavazáson, és más jelölt sem próbálja elnyerni a kormányfői posztot, az újbóli parlamenti választásokhoz vezethet az ősszel Spanyolországban.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések