Hirdessen itt

Brit belügyminiszter: a közszereplők felelőssége a szélsőségesség terjedésének megállítása

A brit belügyminiszter szerint a közszereplőknek, mindenekelőtt a vezető politikusoknak világszerte fel kell lépniük az egyre többfelé és mind több formában megjelenő szélsőségesség terjedése ellen, és ezt azzal kell kezdeniük, hogy mérséklik saját nyilvános megszólalásaik hangnemét.
Sajid Javid a brit kormány által a szélsőségességgel szembeni fellépés irányítására létrehozott bizottság - Commission for Countering Extremism - pénteki londoni rendezvényén felszólalva úgy fogalmazott: mindenkinek "hangosan és büszkén" hirdetnie kell, hogy a kisebbségi közösségekhez tartozó emberek nem veszik el senkinek a munkáját, nem terroristák, és nem létezik globális cionista összeesküvés sem.

Hozzátette: a populizmus, sőt a nyílt rasszizmus térhódítása világszerte szélsőséges politikusokat segített hatalomra az utóbbi években.

Szerencsére a brit politika nem indult el ezen az úton, de Nagy-Britanniában is haladéktalan cselekvésre van szükség annak megakadályozására, hogy az ország a nacionalizmus vagy rasszizmus felé sodródjon - mondta pénteki beszédében a brit belügyminiszter.

Javid, aki pakisztáni bevándorlók gyermekeként született a Manchesterhez közeli Rochdale-ben, alig burkoltan bírálta Donald Trump minapi Twitter-bejegyzéseit, amelyekben az amerikai elnök azt javasolta a kormányát bíráló, kisebbségi közösségekhez tartozó egyes demokrata párti képviselőknek, hogy menjenek vissza abba az országba, "ahonnan jöttek".

Sajid Javid kijelentette: ő is tudja, milyen az, amikor valakinek azt mondják, hogy menjen vissza oda, ahonnan jött, és "nem hiszem, hogy akik nekem mondtak ilyesmit, Rochdale-re gondoltak".

A szélsőségesség elleni brit kormánybizottság Javid pénteki beszédével egy időben hozta nyilvánosságra legújabb felmérését, amely kimutatja, hogy a britek 52 százaléka tapasztalt már szélsőséges megnyilvánulásokat. Az így nyilatkozók 45 százaléka online felületeken, 39 százalékuk saját helyi közösségében volt tanúja szélsőségességnek.

A testület által ugyancsak pénteken közzétett helyzetértékelés - amely a modern nagy-britanniai szélsőjobboldal jellemzőit összegzi - megállapítja, hogy Nagy-Britanniában az 1930-as évek óta nem vonzottak akkora tömegeket szélsőjobboldali megmozdulások, mint az elmúlt egy évben.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések