A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb felvételek kerültek elő a velencei hajóbalesetről

Egy hatalmas tengerjáró – vélhetően műszaki hiba miatt – nem tudott megállni, nekiment a mólónak és félrelökött egy turistahajót. Többen megsérültek. Az eset után ismét felmerült az igény, hogy az óráshajókat tiltsák ki a kikötőből. A közlekedési miniszter támogatná a szigorítást, sokan viszont attól félnek, hogy ez a megélhetésüket sodorná veszélybe – közölte az M1 Híradójából.
Beszámolók szerint egyelőre úgy tűnik, mintha elvesztették volna az uralmat a hajó fölött, így nem tudták időben megállítani. Olasz sajtóhírek szerint motorhiba, vagy egy elszakadt vontatókötél okozhatta a balesetet.

A baleset után sorra kerültek fel a közösségi médiára a szemtanúk által készített felvételek. Volt, aki az erkélyről rögzítette a történteket, míg mások a több emeletes hajó fedélzetéről, vagy a mólóról szinte karnyújtásnyi távolságból. Félelmetes volt a látvány, ahogyan a toronyház méretű monstrum megállíthatatlanul közeledett a part felé.

A balesetben több turista megsérült, köztük egy amerikai, egy új-zélandi és két ausztrál állampolgár.

Évente nagyjából 600 tengerjáró hajózik be Velencébe. A mintegy 40 ezer tonna súly feletti óriások több tízezer turistával a fedélzetükön érkeznek a városba. Gyakran egészen a Szent Márk térig viszik utasaikat. A természetvédők többször felhívták a figyelmet a tengerjárók okozta környezeti károkra.

Az óriáshajók kitiltása Velencéből már régóta vita tárgya, amelyet a hétvégi baleset most újból felelevenített. Nem sokkal a szerencsétlenség után tüntetők vonultak a kikötőhöz, követelve a tengerjárók száműzését a lagúnaváros egyre zsúfoltabb vízi útjairól. A hatalmas luxushajókon érkező turisták azonban évi több száz millió euró bevételt jelentenek a városnak.

A balesetre reagálva az olasz közlekedésügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, a baleset rávilágított arra, hogy többé nem közlekedhetnek nagy hajók a velencei Guidecca-szorosban. Mint fogalmazott, „több évnyi tehetetlenség után most közel állnak ahhoz, hogy az ügyben olyan megoldást találjanak, ami a város lagúnáit és turisztikáját egyaránt védi.” A római közlekedésügyi minisztérium pedig azt közölte, június végére rendelettel akarja kitiltani az óriáshajókat Velencéből.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések