A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Londonba érkezett az amerikai elnök

Londonba érkezett hétfőn az amerikai elnök. Donald Trump állami látogatáson, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként tölt el három napot a brit fővárosban. A látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának közelgő 75. évfordulójához is kötődik.
Trump elnöki különrepülőgépe, az Air Force One helyi idő szerint 9 óra – közép-európai idő szerint 10 óra – előtt két perccel szállt le a Londontól északnyugatra fekvő Stansted repülőtéren.

Az elnök és felesége, Melania Trump innen helikopterrel először Woody Johnson londoni amerikai nagykövet rezidenciájára utazott, majd délután, ugyancsak helikopterrel megérkeztek a Buckingham-palotába, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette a látogatás.

Az elnöki házaspárt II. Erzsébet királynő és fia, Károly walesi herceg, a brit trónörökös fogadta a brit királyi család első számú londoni rezidenciájának parkjában.

Az amerikai elnök Károly herceg kíséretében ellépett a felsorakozott díszszázad előtt, miközben a közeli Green Parkban a királyi lovas tüzérség I. világháborús ágyúkból leadott 82 díszlövéssel köszöntötte a vendéget.

A királynő ezután ebéden látta vendégül Trumpot és feleségét.

A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendégei, jóllehet az udvar minden esetben a kormánnyal szoros együttműködésben választja ki az ilyen jellegű látogatásra meghívandó vendégeket.

A brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít az állami látogatásra szóló meghívás, mert az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és nem is minden évben van ilyen látogatás.

A 93 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 67 éve az Egyesült Királyság uralkodója, trónra lépése, vagyis 1952 óta 112 külföldi államfőt fogadott állami látogatáson, köztük két amerikai elnököt: George W. Bush-t 2003-ban és Barack Obamát 2011-ben.

Donald Trump hétfő este állami banketten, vagyis a királynő által adott díszvacsorán vesz részt a Buckingham-palotában.

A rendezvényen jelen lesz Theresa May miniszterelnök.

Jeremy Corbyn és Sir Vince Cable, a két legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális Demokraták vezetője azonban már korábban bejelentette, hogy nem hajlandó részt venni a Trump tiszteletére rendezett banketten.

Az amerikai elnök kedden találkozik a brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, szerdán pedig Theresa May, II. Erzsébet királynő és Károly trónörökös társaságában, a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban részt vesz a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású megemlékező rendezvényen.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések