...

Iszlamista merénylő robbantott Indonéziában

Dzsihadista merénylő robbantott Indonéziában. A szélsőséges támadó egy rendőrörsöt vett célba hétfő este, a robbantásban egyedül a terrorista sérült meg. A hatóságok még vizsgálják, milyen kapcsolatban állt az Iszlám Állammal – közölte az M1 Híradója.
Egy házi készítésű bomba robbant Kartaszura belvárosában. A szerkezetet egy öngyilkos merénylő hozta működésbe a helyi rendőrörs előtt – közölte a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy a 22 éves férfi derekára erősített robbanóöv sokkal kisebb pusztítást végzett, mint ahogy azt a terrorista tervezte.

Biztonsági kamera rögzítette a merényletet

A merényletet egy biztonsági kamera is rögzítette. A felvételen kivehető, ahogy a férfi elsétál a rendőrörs bejárata előtt, felrobbantja a derekára erősített bombát, majd összeesik. A hatóságok szerint a merénylő által összeeszkábált robbanószerkezet silány minőségű volt – ennek köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia, a robbantásban egyedül ő sérült meg.

Az orvosok szerint a merénylő állapota stabil, beszélni is tud. Még kezelés alatt áll, de hamarosan felépülés így kideríthetők az indítékai is – mondta el a rendőrség szóvivője.

A hatóságok átkutatták a merénylő otthonát. A szüleivel élő férfi lakásán a házi készítésű bomba alapanyagait is megtaláltak. A számítógépét is átnézték, így derült ki, hogy a merénylő rendszeresen látogatta az Iszlám Állam weboldalait, különösen a terrorszervezet szíriai akcióiról készült videókat.

Azt még vizsgálják, közvetlen kapcsolatban állt-e a terrorszervezettel, vagy csak inspirációt merített a dzsihadisták által elkövetett szörnyűségekből. A hétfői merényletet követően – a ramadán végét jelző ünnepre készülve – Indonézia szerte megerősítették a közterek védelmét.

A világ legnagyobb muszlim többségű országa régóta küzd az Iszlám Állam jelentette fenyegetéssel.

A terrorszervezet katonái tavaly májusban több összehangolt támadást hajtottak végre Szurabajában. Bombamerényleteik célpontjai keresztények voltak, csakúgy, mint azoknak a merényleteknek, amelyeket idén húsvétkor követtek el keresztény templomok ellen az iszlamisták Srí Lankán.

Hirado.hu, MTI, Orientalista

0 Megjegyzések

Hirdetés