A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington lát lehetőséget a további tárgyalásokra Észak-Koreával

Washington továbbra is lát lehetőséget a további tárgyalásokra Észak-Koreával - mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy vasárnapi televíziós interjúban, egy nappal azt követően, hogy Phenjan rakéta-sorozatvetőket és harctéri ballisztikus rakétákat tesztelt.
"Még mindig hiszünk abban, hogy van lehetőség tárgyalásra egy teljes mértékben ellenőrizhető atomfegyver-mentesítésről" - fogalmazott Mike Pompeo az ABC televízióban, hozzátéve, hogy ezt az óhaját Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is ismételten kifejezte. 

A hétvégi fegyverkísérletekre utalva - amelyeket az észak-koreai állami hírügynökség "csapásmérő gyakorlatoknak" nevezett - a külügyminiszter azt mondta: ezek a fegyverek az Észak-Korea melletti vizekben landoltak, és nem jelentettek veszélyt az Egyesült Államokra, Dél-Koreára vagy Japánra. "Tudjuk, hogy ezek rövid hatótávolságú rakéták, és nem interkontinentális ballisztikus rakéták voltak" - mondta Pompeo. 

A külügyminiszter hangsúlyozta: reméli, hogy e fegyverkísérletek nem állnak majd a tárgyalások folytatásának útjában. "Vissza akarunk térni a tárgyalóasztalhoz. Folytatni akarjuk ezeket az eszmecseréket" - szögezte le. Pompeo úgy vélekedett, hogy az észak-koreaiak legalább fele "nagyon súlyosan rosszul táplált. "Nagyon nehéz ilyen körülmények között feltételeket szabni" - mondta. Azt állította, hogy az Egyesült Államok "ragyogóbb jövőt" szeretne az észak-koreaiaknak, és az amerikai elnök ezért is akarja folytatni a tárgyalásokat. "Meg kell érteniük, hogy ha ezek az atomfegyverek eltűnnek, az óriási haszonnal jár majd a számukra, de megőrzésük további kockázatokat jelent" - nyilatkozta.

Pompeo megjegyezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa által Észak-Korea ellen hozott szankciók változatlanul érvényben vannak, és ezen nem változtatott Kim Dzsong Un múlt heti vlagyivosztoki találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel sem. 

Donald Trump amerikai elnök szombaton Twitteren azt írta: "lesz megállapodás" Észak-Koreával. Hozzátette: Kim Dzsong Un "tudja, hogy én az ő oldalán állok, és nem akarja megszegni a nekem tett ígéretét". A vasárnapi interjúban Pompeo kitért Trump bejegyzésére. Mint fogalmazott: "az elnök tisztában van a kihívásokkal. Az elnök mélyen érti ezt". 

Hozzátette, személy szerint ő is hisz abban, hogy van lehetőség a további tárgyalásokra, és az amerikai kormányzat "dolgozik azon, hogy megtalálja az előrelépés lehetőségét Kim elnökkel az ország diplomáciai úton történő atomfegyver-mentesítéséért". Az amerikai elnök a múlt hónapban Twitter-bejegyzésben rögzítette, hogy "jó lenne" egy harmadik csúcstalálkozó az észak-koreai vezetővel. 

Az elnök arra reagált, hogy az észak-koreai média arról írt, Kim Dzsong Un nyitott egy újabb találkozóra az amerikai elnökkel. Az észak-koreai politikus ugyanakkor kinyilvánította, hogy "veszélybe kerül" a megállapodás lehetősége, amennyiben az Egyesült Államok kitart "politikai számításokon alapuló módszerei mellett".

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések