Caracas a nagykövetsége fokozott védelmét kérte csütörtökön az amerikai kormánytól, miután a washingtoni épület előtt kisebb incidens volt Nicolás Maduro venezuelai elnök hívei és ellenzői között.
"Elvárjuk az amerikai külügyminisztériumtól, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény aláírójaként teljesítse kötelezettségeit, és védje meg Venezuela washingtoni nagykövetségét" - írta Twitter-bejegyzésében Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter. Egyúttal megjegyezte: Washingtonnak ugyanúgy védelmeznie kell a nagykövetség épületét, ahogyan a venezuelai kormány védi a caracasi amerikai külképviseletet. 

Venezuela washingtoni nagykövetségén - ahol jelenleg nem dolgoznak diplomaták - három hét óta éjjel-nappal Nicolás Maduro elnök hívei táboroznak. Táblákat tartanak a magasba "El a kezekkel Venezuelától!" és "Békességet akarunk!" feliratokkal. A Maduro-rendszer mellett tüntetők hangot adnak amiatti felháborodásuknak is, hogy - mint fogalmaznak - Washington "puccsot akar Venezuelában". 

Csütörtökön kisebb incidens történt: amikor élelmet akartak bevinni a tiltakozóknak, Maduro-ellenes venezuelaiak kis csoportja nekitámadt az ajtót nyitó tüntetőknek. Az amerikai rendőrség a támadók közül három embert előállított. 

Az amerikai főváros szívében lévő venezuelai nagykövetségen nem dolgoznak diplomaták. Januárban ugyanis - miután Washington elismerte ideiglenes államfőnek Juan Guaidó ellenzéki vezetőt - Nicolás Maduro bejelentette a diplomáciai kapcsolatok megszakítását, és elrendelte a követség, továbbá valamennyi konzulátusi épület lezárását.

(MTI)