A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Valószínűtlen az előrelépés a kínai-amerikai kereskedelmi háborúban

Nem tart valószínűnek komoly előrelépést az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusában a kínai központi bank korábbi vezetője, aki egy nappal azelőtt beszélt erről, hogy érvénybe lépnek az amerikai importcikkekre kivetett megemelt pótvámok – derült ki a South China Morning Post hongkongi lap pénteken közzétett beszámolójából.
Taj Hsziang-lung volt jegybankelnök egy, a kínai-amerikai technológiai fejlődésről szóló szemináriumon pénteken tartott beszédében valószínűtlennek nevezte, hogy áttörés következzen be az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, amikor a két elnök a jövő hónapban Japánban találkozik egymással a G20-as országcsoport csúcsértekezletén.

Hangsúlyozta, nincs konkrét tudomása arról, hogy valóban kétoldalú tárgyalást is szerveztek Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök között. Egyelőre csak az amerikai fél erősítette meg, hogy lesz ilyen találkozó.

Taj, aki 1995 és 2002 között állt a kínai jegybank élén, jelenleg pedig egy, nemzetközi gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó pekingi agytröszt alelnöke, azzal indokolta a fordulattal kapcsolatos kételyeit, hogy az amerikai félnek nagyon nehéz lenne hatékonyan és szisztematikusan korrigálni a Trump elnök által előidézett problémákat.

Kuo Su-csing, a kínai bankokat és biztosítókat ellenőrző bizottság elnöke egy, a CCTV kínai állami televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy az amerikai pótvámok csupán kis mértékben voltak hatással Kínára. Kuo hozzátette: Peking bármilyen következménnyel képes megbirkózni.

Ehhez hasonló hangvételű nyilatkozatok jellemzik a kínai fél kommunikációját a kialakult helyzettel kapcsolatban. Mind a hivatali szereplők, mind pedig a kínai állami sajtó azt az üzenetet közvetítik, hogy a kínai fél a kölcsönös tisztelet alapján kívánja folytatni a tárgyalásokat, de amennyiben Washington szankciókkal igyekszik nyomást gyakorolni, és figyelmen kívül hagyja Kína érdekeit, úgy Peking sem retten vissza az ellencsapásoktól.

Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások a múlt hónapban megtorpantak annak nyomán, hogy az amerikai fél szerint Peking visszalépett az előkészítés alatt álló megállapodás egyes pontjait illetően, melyeket korábban már elfogadott. Donald Trump amerikai elnök erre válaszul megemelte a 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vonatkozó pótvámokat, Peking pedig válaszlépéseket ígért, és rövidesen szintén megemelt 60 milliárd dollár értékű amerikai árucikkre vonatkozó pótvámokat.

A kínai vezetés a héten ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy korlátozni fogja az elsősorban elektronikai és katonai eszközök gyártásához használt ritkaföldfémek exportját, amelyet a kínai állami sajtó egyértelműen az amerikai szankciók elleni válaszlépésként tálalt.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések