A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Az előző napi veszteségek pozitív korrekciójával nyithatnak pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.
A határidős indexjegyzések alapján a londoni és a párizsi tőzsdék 0,1-0,2 százalékos indexemelkedéssel kezdhetik a pénteki kereskedést, a frankfurti árfolyammutató pedig egy-két pontos emelkedéssel nyithat.

A szerény pluszt mutató Frankfurt kivételével veszteséggel zártak csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok. A frankfurti DAX index 0,01 százalékkal állt pluszban a kereskedési idő végén, míg a londoni FTSE-100 index 0,46 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,85 százalékkal süllyedt mínuszba. Madridban 1,59 százalék, Milánóban pedig 0,78 százalék indexveszteséggel fejezte be a csütörtöki kereskedést a tőzsdeindex.

Az országok feletti árfolyammutatók közül az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,73 százalékkal, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek pedig 0,55 és 0,58 százalékkal gyengültek csütörtökön. 

A csütörtöki kereskedésben negyedéves vállalati beszámolók voltak a befektetői figyelem középpontjában, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szerdán megtépázta egy esetleges kamatcsökkentéshez fűzött reményeket. 

Az is rontott a piaci hangulaton, hogy áprilisban az előző havi közel hatéves mélypontnál kisebb mértékben csökkent ugyan az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön publikált felmérése alapján, azonban az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója már sorban a harmadik hónapja, február óta tartózkodott a növekedést a zsugorodástól elválasztó 50 pontos határ alatt. 

A csütörtöki kereskedésben az európai nagyvállalatok között a nap egyik nyertese az osztrák AMS chipgyártó konszern volt, részvénye több mint 12,7 százalékos nyereséggel zárta a kereskedést annak köszönhetően, hogy második negyedéves várakozásait jól fogadták a befektetők. A BNP Paribas francia nagybank is mintegy 1,2 százalékos pluszban zárta a kereskedést, miután a várakozásoknál jobb negyedéves számokat közölt. Több mint 3 százalékos pluszban zárt a német Volkswagen is előzetes várakozásoknak megfelelő negyedéves számainak közzétételét követően.

Mint az egész héten, a pénteki kereskedésben is a folyamatban lévő negyedéves vállalati eredménybeszámoló szezon publikációi vonják magukra a tőzsdei befektetők figyelmét. Pénteken a nagyobbak közül az Adidas, a BASF, az AirFrance, a FiatChrysler, az OMV, a Société Générale és a Swiss Re negyedéves eredményének közzététele esedékes.

Az olajár a csütörtöki nagy, közel három százalékos esést folytava csökkent pénteken is. A Brent nyersolaj ára hordónként 70,42 dolláron 0,47 százalékkal állt alacsonyabban a pénteki globális kereskedelemben az európai piaci nyitás előtt másfél órával, a WTI ára pedig 0,24 százalékkal 61,66 dollárra csökkent. 

Az olaj árát a rekordmagas amerikai kitermelés és az OPEC termelésnövelési szándéka gyengíti. Az amerikai olajtermelés egy év alatt napi kétmillió hordóval napi 12,3 millió hordós rekordra emelkedett és már az export is meghaladja a napi hárommillió hordót. Ugyanakkor az OPEC is hajlandóságot mutat arra, hogy véget vessen a januárban elfogadott termeléskorlátozó megállapodásnak. Az olajár a második egymást követő hetet fogja csökkenéssel zárni.

Az eurót 0,03 jegyzik gyengébben 1,1172 dolláron, az arany ára 0,11 százalékkal unciánként 1273,45 dollárra emelkedett. Az arany ára a kamatcsökkentési várakozásokat eloszlató Fed-jelentést követően erősödő dollárárfolyamot tükrözve csütörtökön négy havi mélypontot érintett és veszteséges hétzárás elé néz.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések