A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tovább nőtt Romániában az éves infláció

Áprilisban 4,11 százalékra nőtt Romániában az éves inflációs ráta a márciusi 4 százalék után - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
Februárban 3,83 százalék volt az infláció a tavalyi év második hónapjához képest, tavaly év végén 3,3 százalékkal volt magasabb a fogyasztói árindex-növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Áprilisban éves összehasonlításban az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben, 4,98 százalékkal, a nem élelmiszerek 3,66 százalékkal kerültek többe, a szolgáltatások árai 3,83 százalékkal nőttek. A negyedik hónapban a havi infláció 0,61 százalék volt márciushoz képest, az év elejétől 2,75 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

A román infláció februárban lépett ki a Román Nemzeti Bank (BNR) által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávból. A BNR becslése szerint a fogyasztói árindex-növekedés 3 százalék lesz 2019-ben, a jövő évre 3,1 százalékos inflációval számolnak.

A jegybank igazgatótanácsa az április eleji monetáris politikai ülésén nem módosította az alapkamatot, amely továbbra is 2,5 százalék.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések