A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Stagnált a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Nem változott, három havi csúcson maradt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten.
A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 230 ezerre rúgott az április 27-én zárult héten, csakúgy mint egy héttel korábban. Elemzők csökkenésre, 215 ezres számra számítottak. 

Mindazonáltal így is már a 217. egymást követő héten, 2015 márciusa óta áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket pedig a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. 

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 6500-zal, 212 ezer 500-ra nőtt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

Az elmúlt egy hónapban 193 ezer és 230 ezer között mozgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, az emelkedés mögött valószínűleg olyan szezonálisan torzító tényezők állnak, mint a mozgó dátumú húsvéti ünnepek és a tavaszi szünet. 

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 17 ezerrel, 1 millió 671 ezerre nőtt az április 20-án zárult héten. Már a 107. egymást követő héten, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét. 

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 13 ezer 750-nel, 1 millió 673 ezer 750-re csökkent. Ez a szám a 104. hete áll kétmillió alatt. 

Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Márciusban 196 ezerrel bővült a foglalkoztatás a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, a munkanélküliségi ráta pedig 3,8 százalékon maradt. Az áprilisi foglalkoztatási adatokat pénteken teszi közzé a munkaügyi minisztérium.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések