A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: Egy nép identitása a kultúrában tükröződik

Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán.
„Büszkék vagyunk Európa többezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta, majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, „azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”.

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a „vészcsengő” – fogalmazott a kormányfő.


Renoir-festménnyel gazdagodott a Szépművészeti Múzeum
Orbán Viktor jelenlétében adták át kedden a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol a miniszterelnök bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét.

Egy olyan mű jött létre, amelyhez még csak hasonló sem létezett itt soha – mondta el az OMRRK átadásán Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.


Mint hozzátette: három múzeum több tízezer műtárgya számára olyan korszerű őrzőhely létesült, amely léptékében és minőségében is a világ élvonalába tartozik.

Baán László köszönetet mondott a kormánynak és a miniszterelnöknek, amiért olyan minőségben vállalta fel a Liget Budapest projektet, amelyre „csak a legnagyobb kultúrnemzetek képesek”, és méltatta a Vasáros Zsolt vezette Narmer Építészeti Stúdiót is, mert „minden ízében végiggondolt, elegáns és nagyvonalú épületet álmodott meg”.
Megkezdődhet a múzeumi technológia beépítése, majd a műtárgyak beköltöztetése. A 20 milliárd forintos beruházás sok évtizedre megoldja az eddigi gyűjteményi és raktározási problémákat – tette hozzá.

Baán László elmondása szerint Auguste Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forintért) megvásárolt mesterművét május 24-től kamara-kiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége.

Schilling Sára, a beruházó Városliget Zrt. múzeumszakmai igazgatója az OMRRK csaknem 30 ezer négyzetméteres központi épületét bemutatva közölte: a komplexum a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300 ezer műtárgyának megőrzését és tudományos feldolgozását biztosítja.


A korábban bezárt Szabolcs utcai kórház területén, barnamezős beruházásként megvalósult OMRRK központi épülete a térszint alatt négy emeleten ad otthont a világszínvonalú múzeumi raktáraknak, a föld felett pedig három szinten a restaurátor-műhelyeknek és laboroknak. A műhelyek, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára.
Gyorgyevics Benedek, Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben működik majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is. A KEMKI több mint 3000 négyzetméteres otthonában könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. Ennek alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt gyűjtött dokumentációs anyaga szolgáltatja, amely kiegészült az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus archívumával. Ezzel mintegy másfél millió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.
Az OMRRK területén egy új, 13 ezer négyzetméteres parkot is kialakítottak, amely hamarosan szabadon látogatható lesz nyitvatartási időben, de helyet kapott egy látogatóközpont, kiállítótér és egy étterem is. A klasszikus barnamezős fejlesztésként megvalósult beruházás így jelentősen hozzájárul a környék fejlődéséhez is – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek.







Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések