Az Alteo-csoport árbevétele 25 százalékkal 6,5 milliárd forintra, konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 12 százalékkal 454 millió forintra nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest.
A nettó eredmény ugyanakkor csökkent, az első negyedévet 24 millió forintos veszteséggel zárta a társaság a tavalyi első negyedévi 130 millió forintos nyereség után. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közzétett, nem auditált pénzügyi eredményt bemutató befektetői prezentáció szerint a nettó eredmény csökkenésének oka elsősorban a befektetések miatt megnövekedett értékcsökkenés és a magasabb hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek.

Az Alteo MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az árbevétel növekedését elsősorban az energia-kiskereskedelem szegmens piacszerzése és a zuglói erőmű tavalyi konszolidációja okozta.

A társaság hangsúlyozta: az üzletágak eredményes működtetése mellett továbbra is nagy hangsúlyt helyeznek a kedvező megtérülésű projektek, beruházások finanszírozására.

Az Alteo a 2016-os elsődleges nyilvános részvénykibocsátás óta több mint 12 milliárd forint összértékben döntött befektetésekről, beruházásokról. Ezek kivitelezése részben még folyamatban van, várhatóan 2019 közepéig minden érintett befektetés lezárása megtörténik.

A további növekedés finanszírozásához idén márciusban 2 milliárd forint értékű zártkörű részvénykibocsátást hajtottak végre. A befolyt összeg a társaság új, 7-10 milliárd forint közötti összértékű, elsősorban megújuló energetikai befektetéseinek, beruházásainak finanszírozásához járul hozzá. Ezek között a társaság tervei szerint vannak felvásárlások, valamint zöld- és barnamezős befektetések. A társaság áprilisban megkezdte egy 25 megawatt teljesítményű szélerőműpark akvizícióját.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papírok 776 forintot értek pénteken délután, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 815, a legalacsonyabb 630 forint volt.

(MTI)