A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi Hazánk: családbarát felsőoktatás és foglalkoztatás kell a több gyermekért

A Mi Hazánk Mozgalom szerint családbarát felsőoktatásra és foglalkoztatáspolitikára van szükség ahhoz, hogy több gyermek szülessen Magyarországon - jelentette ki a párt elnökhelyettese vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten.
Dúró Dóra azt mondta: a "katasztrofális" demográfiai helyzet egyik legfőbb oka ugyanis az, hogy a nők tömegesen jelentek meg a felsőoktatásban, így kitolódik a gyermekvállalás időszaka. A kormányzatnak járulékkedvezményekkel kellene segítenie az atipikus foglalkoztatást, például a részmunkaidős vagy távmunkát - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Véleménye szerint a kormány tett ugyan intézkedéseket a demográfiai helyzet javításáért, de ezek nem voltak eredményesek. Példaként említette, hogy a 2010-es 1,27-ről 2018-ra csupán 1,48-ra nőtt az egy nőre jutó gyermekszám.

Felmérések szerint a gyermekvállalás akadályai között a megkérdezettek az első helyen említik, hogy nehéz a gyermeknevelés és a munka összeegyeztetése, illetve csak 1-2 gyermek mellett képzelhető el a munkavállalás - mondta.

Arról is szólt, hogy a Mi Hazánk visszaszorítaná az álláspontjuk szerint elsősorban a cigány családok körében tapasztalható "megélhetési gyermekvállalást". Ezért minden, a harmadik gyermek után járó állami támogatást munkavállaláshoz kötnének. Ugyanis egy nagycsalád eltartása munka nélkül nem képzelhető el - fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva Dúró Dóra kitért arra: a felmérések szerint ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik, ezért - tette hozzá - a magyar államnak létre kellene hoznia egy intézményrendszert, amely segíti identitásuk megőrzését.

Szerinte a külföldön élő, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok levélszavazásának "adminisztratív gátja" sem segíti az identitás ápolását.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések