Megkéselték a zsidó hitközség egyik tagját Svédországban

Egy ismeretlen támadó késsel megtámadott és súlyos sérüléseket okozott egy zsidó nőnek a dél-svédországi Helsingborgban – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. Az elkövető elmenekült a helyszínről.
A svéd lapok arról számoltak be, hogy a nőt munkába menet reggel fél nyolckor támadta meg egy ismeretlen, aki kilenc alkalommal szúrta meg. A 60-as éveiben járó áldozatot súlyos sérülésekkel vitték kórházába.

Az izraeli lap úgy tudja, hogy a nő a helsingborgi zsidó gyülekezet aktív tagja, férje pedig a közösség titkára.

Yaakov Haguel, a Cionista Világszervezet alelnöke súlyos és sokkoló eseménynek nevezte a támadást.

„Ez egy nagyon súlyos eset, a helyi hatóságnak gondoskodniuk kell a helyi zsidó közösség biztonságáról, és megakadályozniuk a hasonló eseteket” – fogalmazott.

A rendőrség időközben bejelentette, hogy megerősítették a zsidó hitközség épületeinek védelmét a városban.

„A zsidók újra veszélyben vannak Európában”

Az ügyben megszólalt Reuven Rivlin izraeli köztársasági elnök is.

„A zsidók újra veszélyben vannak Európában” – jelentette ki Rivlin Twitteren. Úgy vélte továbbá, pusztán a holokauszt emlékezete nem fogja megvédeni a zsidó közösségeket.

Az izraeli külügyminisztérium szerint az elkövető egy muszlim férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg.

Az izraeli külügyi tárca hozzátette azt is, hogy diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki.

Jaakov Hagoel, a Cionista Világszövetség (WZO) alelnöke köszönetét fejezte ki a svéd rendőrségnek, amely a támadás után hatósági őrizetet biztosított a zsidó közösségek irodáinak.

Helsingborg zsidó közössége körülbelül 100 tagot számlál.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések