A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

May lemondása után a spanyol kormány megegyezés nélküli kiválásra számít

Theresa May brit miniszterelnök pénteki lemondása után a spanyol ügyvezető kormány megegyezés nélküli, "kemény Brexitre" számít - közölte Isabel Celaá szóvivő madridi sajtótájékoztatóján.
"Theresa May végül bedobta a törölközőt" - fogalmazott a szocialista párti szóvivő, és hangsúlyozta, hogy ez azért történt, mert nem valószínű, hogy a brit parlament elfogadja az Európai Unióval létrejött kilépési megállapodást.

Isabel Celaá szerint a brit kormányfő távozása rossz hír azok számára, akik a rendezett uniós kiválás mellett vannak. Ezután egy "kemény konzervatív vezető, kemény Brexit és kemény idők" várhatók, de mindezért kizárólag az Egyesült Királyság és a brit kormány a felelős - fűzte hozzá.

Az ügyvezető spanyol kormány szóvivője kiemelte: Spanyolország felkészült erre az eshetőségre is, a kabinet korábban elfogadott egy készenléti tervet annak érdekében, hogy a lehető legjobban képviseljék a spanyol állampolgárok és vállalatok érdekeit.

Hozzátette: a Spanyolországba ékelt, brit fennhatóságú Gibraltár ügye védettséget élvez, a kiválás után a spanyol kormány jóváhagyása kell minden olyan megállapodáshoz, amelyet erre a területre vonatkozóan köt az EU és az Egyesült Királyság.

Theresa May brit miniszterelnök saját bejelentése szerint június 7-én távozik a brit kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések