A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Május 27-ére tűzték ki az ítélethirdetést Liviu Dragnea román szociáldemokrata pártelnök perében

Lezárta a román legfelsőbb bíróság hétfőn Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök második korrupciós perének fellebbviteli tárgyalását, az ítélethirdetést pedig május 27-ére tűzte ki.
A bukaresti kormányt háttérből irányító politikus számára ennek a pernek a kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése, miután 2016-ban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték egy másik korrupciós ügyben. Egy újabb elmarasztaló ítélet bebörtönzését eredményezné.

A PSD elnökét alapfokon három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa, elrendelve korábbi felfüggesztett ítélete letöltését.

A fellebbezést tárgyaló öttagú bírói tanács elutasította hétfőn a védelem valamennyi halasztási kérését, és visszavonult meghozni a jogerős ítéletet.

A védelem egyebek közt arra hivatkozva kért halasztás, hogy addig megszülethet a PSD-elnök ügyét - és további 170 korrupciós ügyet - érintő alkotmánybírósági döntés arról, hogy szabályos összetételű volt-e az első fokon eljáró háromtagú bírói tanács. Az alkotmánybíróságnál ugyancsak hétfőn szerepelt napirenden ennek az óvásnak az elbírálása, de a taláros testület harmadszor is elnapolta a döntést.

Dragnea nem volt jelen a hétfői tárgyaláson, így nem élt az utolsó szó jogával. Korábbi kihallgatása alkalmával ártatlannak mondta magát, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádiratát pedig politikai leszámolásnak minősítette. A DNA szerint 2006 és 2013 között, amikor Dragnea a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei önkormányzat költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

A PSD elnökének fellebbviteli tárgyalása tavaly októberben kezdődött, de az eljárást számos procedurális kifogás hátráltatta. Ha most helyt adtak volna az ügyvédek halasztási kérésének, Dragnea további hónapokat nyerhetett volna, ugyanis az ügyét tárgyaló bírói tanács egyik tagja júniustól nyugdíjba vonul, így ha ügyét egy új összetételű bírói tanácsra bíznák, a bizonyítási eljárást elölről kell kezdeni.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések