A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Helyenként több eső esett le egy nap alatt, mint a havi átlag - a június is esővel indul

Helyenként több eső esett szerdán, mint a májusi havi átlag – közölte Tóth Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az M1-n csütörtök délután.
Elmondta: a májusi átlagos csapadékmennyiség 62 milliméter. Békéscsabán mindössze egy óra leforgása alatt esett több mint 50 milliméternyi eső, a fővárosban, Pestszentimrén pedig 80 milliméternyi esett egy nap alatt.

A legnagyobb csapadékmennyiséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dédestapolcsányban mérték, ott 141,2 milliméternyi eső esett le szerdán.

Tóth Tamás kitért arra is, hogy Debrecenben tornádó volt, amely rövid időre talajt is ért.

Szakemberek szerint az észak-déli irányban nyitott Egyesült Államokban a nagyobb „szélnyírás” miatt gyakoribb a tornádók kialakulása, de Magyarországon is előfordulhatnak. Méretük és az általuk végzett pusztítás nem mérhető össze a tengerentúli társaikéval.

A meteorológus elmondta, a következő napokban is többfelé folytatódik az esős időjárás. Felhőszakadás során helyenként továbbra is lehullhat jelentős mennyiségű csapadék, de területi átlagban már nem várható annyi eső.

Visszaveti a strandok forgalmát az esős május 

Visszaveti a strandok forgalmát ez az esős májusi időjárás, a fedett medencével is rendelkező fürdőkben ugyanakkor többen fürdőznek – ezt már a Magyar Fürdőszövetség elnöke mondta az MTI érdeklődésére.

Boros László Attila hozzátette: a változékony időjárás az utazási kedvet jelentősen visszaveti. Csak azok indulnak el hétvégén kikapcsolódni, akiknek előre lefoglalt szállásuk van, vagy gyógy- és termálfürdőkben gyógykezelésen vesznek részt.

A Magyar Fürdőszövetség 2018-as – tagjainak önkéntes adatszolgáltatásán alapuló – ágazati elemzése szerint a magyarországi fürdőüzemeltető társaságok összes nettó árbevétele 9,1 százalékkal, a fürdőszolgáltatásokból származó árbevétele 7,5 százalékkal nőtt 2017-hez képest, miközben a fürdőszolgáltatásban foglalkoztatottak létszáma átlagosan 3,5 százalékkal csökkent egy év alatt.

A 224 magyarországi turisztikai jelentőségű fürdő éves árbevétele 64,2 milliárd forint volt tavaly, a fürdőszolgáltatásból származó árbevétel fürdőnként átlagosan 185 millió forintot tett ki. A magyarországi fürdők látogatóinak száma átlagosan 2,2 százalékkal nőtt 2018-ban a vizsgált fürdőkben, a turisztikai jelentőségű fürdők 28,8 millió vendéget fogadtak tavaly.

Ráadásul a június is sok esővel kezdődik 

A június is sok esővel kezdődik a hétvégén. Emellett viszont melegszik a levegő, vasárnap néhol 27 fok is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Pénteken közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, a Dunántúl északnyugati részei lehetnek naposabbak. Elsősorban a déli és keleti megyékben lehet elszórtan zápor, néhol zivatar. Másutt kisebb a csapadék valószínűsége. A szél megélénkül, Sopron környékén és a Zemplénben olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 8-13, a legmagasabb 19-23 fok között valószínű.

Szombaton, június elsején az ország déli, délkeleti felén többnyire erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, több helyen várható eső, zápor, egy-egy zivatar. Északabbra több napsütésre van kilátás, csak helyenként valószínű csapadék. A szél élénk, néhol erős lesz. A leghidegebb órákban 10-16 fok lesz. Napközben 18-25 fokig melegszik a levegő.
Vasárnap napos időre lehet számítani, de több helyen alakul ki zápor, zivatar is. A szél többfelé megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A minimumhőmérséklet 10-16, a maximumhőmérséklet 22-27 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések