Hirdessen itt

Háromnapos látogatásra Romániába utazik Ferenc pápa

Háromnapos látogatásra Romániába érkezik pénteken Ferenc pápa Klaus Iohannis román államfő, a romániai katolikus és a román ortodox egyház meghívására.
„Járjunk együtt” mottóval megszervezett pásztori útja során az egyházfő most egyházmegyéjükben keresi fel a romániai katolikus közösségeket, húsz évvel II. János Pál pápa egyházdiplomáciai premiernek számító, Bukarestre korlátozódó történelmi látogatása után. A két évtizeddel korábbi látogatás során először járt a katolikus egyházfő ortodox többségű országban. A mostani alkalom is történelmi: először látogat el a pápa Erdélybe.

Ferenc pápa érkezése előtt videoüzenetben köszöntötte romániai híveit

„Járjunk együtt, amikor megtanuljuk megőrizni gyökereinket és a családot, amikor gondoskodunk a gyermekek és a mellettünk élő testvéreink jövőjéről, amikor legyőzzük félelmeinket és előítéleteinket, amikor engedjük, hogy leomoljanak azok a korlátok, amelyek elválasztanak egymástól” – üzente.

Pietro Parolin bíboros, a szentszék államtitkára szerint Ferenc pápa romániai látogatása – amelynek egyik kiemelkedő állomása Csíksomlyó lesz – azt szolgálja, hogy túl lehessen lépni a „történelmi megosztottságon”.

A „korlátok lebontását”, a “megosztottság felszámolását” szolgálja a pápalátogatás nagy körültekintéssel kialakított programja is. Románia lakosságának több mint 86 százaléka ortodox vallású. A legutóbbi, 2011-es népszámláláson 870 ezren vallották magukat római katolikus, 150 ezren görög katolikus vallásúnak.

A római katolikus hívők többsége magyar: a magukat magyar nemzetiségűeknek vallók közül a népszámláláson valamivel több mint 500 ezren jelölték be a római katolikus vallást.

A pápa Havasföldre, Erdélybe és Moldvára is ellátogat

A pápa Románia mindhárom történelmi régióját – Havasalföldet, Erdélyt és Moldvát – felkeresi, Erdélyben pedig, ahol a katolikus egyház híveinek többsége él, Csíksomlyóra, a magyar katolikusok legjelentősebb zarándokhelyére, és Balázsfalvára (Blaj), a görög katolikus hívők vallási központjába is ellátogat.

Klaus Iohannis államfő 2017 márciusában hívta meg újból a pápát Romániába, amikor az egyházfő az európai uniós tagországok vezetőit fogadta. A román fél akkor még abban reménykedett, hogy a látogatásra már 2018-ban, a román centenárium évében – a Román Királyság és Erdély egyesülését egyoldalúan kikiáltó, 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozat századik évfordulóján – sor kerülhet.

Ferenc pápa romániai pásztori útjának időzítése kapcsán Alessandro Gisotti szentszéki szóvivő a látogatás „nemzetközi politikai” súlyát hangsúlyozta, mivel a katolikus egyházfő kevesebb mint egy héttel az EP-választások után, az EU soros elnöki tisztét betöltő országba látogat el.

A látogatás Bukarestben kezdődik

A pápa előbb Bukarestben tölt egy napot, majd szombaton a csíksomlyói hegynyeregben mutat be szentmisét, ezt követően a moldvai Jászvásáron (Iasi) találkozik fiatalokkal és családokkal. Vasárnap az erdélyi Balázsfalván avat boldoggá szentmise keretében hét román vértanú görög katolikus püspököt.

Ferenc pápát Klaus Iohannis államfő fogadja a repülőtéren, bukaresti programja a Cotroceni palotában, a román elnöki hivatalban kezdődik, ahol a román elnökön kívül Viorica Dancila román miniszterelnökkel, illetve a civil társadalom képviselőivel és a diplomáciai testület tagjaival is találkozik.

Délután Dániel ortodox pátriárkával találkozik zárt ajtók mögött, majd beszédet mond a román ortodox egyház állandó zsinata előtt. Ferenc pápa és Dániel pátriárka – az ortodox hívők jelenlétében – közösen keresi fel a még befejezetlen, de tavaly decemberben már felszentelt ortodox székesegyházat, a Nemzet Megváltása-katedrálist.

Este a pápa szentmisét mutat be a bukaresti Szent József római katolikus székesegyházban, amit környező utcákban és tereken kivetítőkön követhetnek figyelemmel a hívek.

A pápa első székelyföldi látogatását nagy várakozás előzi meg. Az egyházfő óriási székely kapun át érkezik szombaton tartandó miséjére a csíksomlyói hegynyeregbe, és a szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek. Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kapura az a felirat került: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából, 2019. jún. 1.”

A magyar kormány közel 160 millió forinttal támogatta a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben álló hármashalom-oltár felújítását és az új liturgikus bútorok elhelyezését, a csíksomlyói Jakab Antal Ház felújítását, ahol a misét követően ebédelni fog Ferenc pápa.

A romániai pápai miséken az elkerített szektorokban azok vehetnek részt, akik előzőleg regisztráltak, és magukkal viszik kinyomtatott, névre szóló belépőjüket. Csíksomlyóra 110 ezren, Bukarestben 25 ezren regisztráltak. Mindkét helyszínen további tízezrek jelenlétére számítanak az elkerített szektorokon kívül. Balázsfalván ötvenezer zarándokkal számolnak a szervezők.

Ferenc pápa székelyföldi látogatását és a csíksomlyói szabadtéri szentmisét a magyar közmédia is élőben közvetíti. A Duna tévében szombaton magyar idő szerint 9 óra 35 perckor kezdődik a közvetítés.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések