Evezős vk - A kapitány Galambos és a fiatalok plovdivi eredményével volt elégedett

Szierer János szövetségi kapitány a múlt hétvégi, plovdivi evezős világkupán szerepelt magyar hajókat illetően a legnagyobb érdeklődéssel várt egységgel elégedetlen volt, ellentétben Galambos Péter és a fiatalok teljesítményével.
A szakvezető hétfőn az MTI-nek elmondta: a szakmai szempontokat figyelembe véve elsősorban az új összetételben rajthoz álló normálsúlyú kétpár, Juhász Adrián és Pétervári-Molnár Bendegúz szereplésére volt kíváncsi.

"Sajnos nem pozitív a kép. Jelenleg ők ketten a legjobb fizikai képességekkel rendelkező magyar evezősök, de annyira különböző a mozgásuk, hogy csak nagyon hosszú munkával lehetne őket összecsiszolni" - hangsúlyozta.

A kapitány hozzátette: a sportágukban ilyen esetre van egy mondás.

"Egy páros vagy jól megy már a második edzésen, vagy kell hozzá két év. Esetükben utóbbi valószínűsíthető, valamint az, hogy az egység ebben a felállásban nem megy tovább" - árulta el.

A páros az első válogatót követő szakmai döntés következményeként április közepe óta készült együtt. Korábban Pétervári-Molnár az egypárra fókuszált, Juhász pedig Simon Bélával ment kettest, a riói olimpián ők hárman képviselték a magyar evezősöket.

A magyar szövetség (MESZ) legfőbb szakmai vezetése szerdai megbeszélésén értékeli a vk-szereplést, és dönt a jövőt illető kérdésekről. Mindenekelőtt a május utolsó napján kezdődő Európa-bajnokság magyar résztvevőiről, miután a luzerni kontinensbajnokságra péntekig kell nevezni az induló egységeket.

A normálsúlyú ketteseknél a 11. lett (B döntő 5.) Polivka Dóra és Krémer Eszter, a két evezős formája a kapitány szerint a sikeres tavalyi év után egyelőre csak döcögős. 

"Szétcsúszott a technikájuk, ami az edzőjük számára is érthetetlen egyelőre" - árulta el Szierer, aki elképzelhetőnek tartja, hogy az edzések érdekében "beáldozzák" az Eb-részvételt.

A kapitány kiemelte: a fiatal párosok viszont meglepetésszerűen jól mentek, U23-as korosztályúként a felnőttek között is megállták a helyüket, bár a mezőny "foghíjas" volt.

"Nem a teljes mezőny indult, nagyjából olyan ötvenszázalékos. Ettől függetlenül mindhárom fiatal magyar páros nagyszerűen szerepelt" - mondta Szierer

Az Ács Kristóf, Bácskai Máté férfi, valamint a Gadányi Zoltána, Preil Vivien női normálsúlyú kétpár az ötödik helyen zárt, míg a Szabó Bence, Furkó Kálmán könnyűsúlyú kettes ezúttal a normálsúlyúak között indult, és végzett a 9. helyen (B döntő 3.).

"Ki kell emelnem még a könnyűsúlyú egypárban fölényes vk-győzelmet arató Galambos Pétert, akin meglátszott, hogy tavaly ősz óta teljes intenzitással alapozott. Az előző szezonban ilyenkor már három betegségen, azok miatt pedig hosszabb kihagyáson volt túl" - közölte a kapitány.

Az idei év fő eseménye az augusztus végi olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz Linzben, ahol a tokiói helyek többsége gazdára talál.

(MTI)

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések